A parlament megszavazta a Művészeti Alapot érintő törvénymódosítást

camera

1

A parlament megszavazta a Művészeti Alapot érintő törvénymódosítást

Illusztrációs felvétel (TASR) 

Megosztás

Keddi ülésén a parlament megszavazta a Művészeti Alapra vonatkozó törvénymódosítást. A kulturális központoknak, folklór együtteseknek, könyvtáraknak, galériáknak vagy éppen kiadóknak szánt évi több millió euróról a szakértők helyett ezentúl a kulturális minisztérium jelöltjei döntenek. A törvénymódosítást az egész koalíció – 79 képviselő – megszavazta, számolt be róla a TASR.

A módosítás életbe lépését követően a szakértői bizottságok értékelése csak ajánlásnak fog számítani, a végső döntést az FPU tanácsa hozza majd meg. Egy tanácsnak eddig kilenc tagja volt, a módosítás szerint viszont 13-ra bővítik számukat. A tagok közül nyolcat a kulturális miniszter nevez ki, egyet pedig a polgármesterek és megyeelnökök ajánlása alapján fognak megválasztani. Az alap költségvetése a következő évtől 10 millió euróval növekszik. Bővül az alap által finanszírozott célok köre is, nevezetesen a kulturális objektumok helyreállításának, korszerűsítésének, infrastruktúrájának támogatása, valamint a hagyományos népi kultúra támogatása.

A módosításból az is következik, hogy az FPU felügyeleti bizottsága ezentúl öttagú lesz. Két tagot titkos szavazással választ meg és ment fel a tanács. A felügyelő bizottság három tagját a kulturális miniszter nevezi ki és menti fel, közülük egyet a pénzügyminiszter javaslatára.

A módosítás június 1-től lép hatályba.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program