A bősi erőmű áramjában bizniszt szimatolhat az SNS-es miniszter, akinek a kolléganőjét simán utálhatja az ismert színész

Post Image

A bősi erőmű áramjában bizniszt szimatolhat az SNS-es miniszter, akinek a kolléganőjét simán utálhatja az ismert színész

Headphones icon
04:58
camera

2

A bősi erőmű áramjában bizniszt szimatolhat az SNS-es miniszter, akinek a kolléganőjét simán utálhatja az ismert színész

Fotó: TASR 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Szerdán, a második világháború befejezésének emléknapján kissé kifújhattuk magunkat az őrült kedd után, amikor 1500-nál is több hazai iskola, meg bank kapott fenyegetést arról, hogy valaki bombát robbantana a kiszemelt épületekben. A  Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség már javában nyomoz, meg helyszínel, hogy mindenki megnyugodhasson. Elvégre a szomszéd országban gyilkos háború folyik és úgy tűnik, valakiknek érdeke, hogy az emberek egyfolytában aggódjanak.

Ma is megfenyegették az iskolákat

Ebből az ijedelemből kijutott ma is, hiszen a keddi tömeges incidens után csütörtökön ismét bombariadó volt, legalább két besztercebányai iskolában. A most kiszemelt középiskoláknak címzett fenyegető e-mail üzenetek tartalma hasonló volt ahhoz, amivel tegnapelőtt is megismerkedhettünk. Tehát most is az iszlám szent harcosai lennének azok, akik megölnének minket a városainkban. Azóta már azt is tudhatjuk, hogy két napja valószínűleg kibertámadás történt, és az országos főkapitány akkor azt is belengette, hogy talán sem ma, sem pedig pénteken nem nyitnak ki a sulik kapui. Aztán nem így lett. Bár még mindig nem világos, ki vagy kik állnak a békés lakosság terrorizálása mögött. Annyi biztos, hogy csütörtökön a két érintett oktatási intézményben meg kellett szakítani a tanítást, és hazaengedték a diákokat. Ha ennek a rémhírterjesztő hacacárénak nem vetnek gyorsan véget a hatóságok, akkor ezekkel az ostoba irományokkal elég gyorsan szét lehet zilálni az iskoláinkban zajló munkát. Ezért aztán az illetékes minisztereknek csipkedniük kellene magukat, hogy mihamarabb helyre álljon a rend.

Színpadról szólhattak be a miniszternek, akinek ez nem jött be

A kulturális tárca vezetője – szerencsénkre – az említett történésekkel összefüggésben nem tartozik a kompetensek közé, de ettől még szinte mindenkit túlharsogott egy új sérelmével kapcsolatban. Martina Šimkovičová minisztert és a laposföldhívő hivatalvezetőjét ugyanis felháborította a Szlovák Nemzeti Színház  néhány tagjának a viselkedése, és ezért tüstént intézkedni akarnak. Az alufólia-sisakos hivatalnokot az bosszantotta fel, hogy a minisztérium alá tartozó színház már régebb óta kormányellenes megmozdulásokat tart. Šimkovičovát meg az egyik színművész viselkedése borította ki, aki verbálisan támadta őt egy előadás során, amikor állítólag azt találta bemondani, hogy utálja a tárca irányítóját. Mindketten jelezték, haladéktalanul akarnak beszélni Matej Drlička színházigazgatóval, meg a beszólogatással megvádolt előadóművésszel is. Azonban már a parlament előtt a miniszter leváltását sürgető bizalmatlansági indítványt, amit az ellenzék már februártól szorgalmaz. Szerintük a közmédia függetlenségére is rárontó Šimkovičová  a lépéseivel aránytalanul beavatkozik a kulturális szabadságba. A törvényhozás pénteken tűzi napirendre a kérdést, de a kabinet egy emberként kiáll Andrej Danko politikusa mellett. Már csak azért is, mert a kulturális miniszter lépései összhangban vannak a kormány programnyilatkozatával. Szóval minden adott ahhoz, hogy a show folytatódjon, és az SNS-hez bekötött fazonok tovább vigyék az udvari bolond szerepet. Nagy az ő társulatuk, és képesek olyanokat futtatni, akiket nagy becsben tartanak: az orvvadászoktól kezdve az oltásellenes figurákig sok mindenkit.

Taraba és trafikja

Ám nem csupán röhögni lehet rajtuk, hanem bosszankodni is. Mert például itt van a nemzetiek “szépfiúja”, Tomás Taraba, akihez a kormányalakítás forgatagában hozzávágták a környezetvédelem ügyét. Ennek köszönhetően most kiderült, hogy a szaktárca alá tartozó állami Vízgazdálkodási Építővállalat, a VV egy kétes cégen keresztül adja el a bősi vízerőmű által termelt nem kevés áramot. Amióta ugyanis a VV élére a miniszter egy korábbi párttársa lett kinevezve, ő egy nemrégiben alapított, fura hátterű társaságot hozott kifizetődő helyzetbe. Ha az állam ezzel nem jár jól, az kit érdekel? A hatékonyság nem a legfontosabb szempont a mostani hatalomnál. Fő, hogy pozícióban maradjon a koalíció, mert akkor könnyebb megúszni a korábbi disznóságokat. Főleg, ha júniustól az új államfő is az ő kutyájuk kölyke lesz.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program