Kész az új bölcsi Gellében, most már csak a gyerkőcök hiányoznak

camera

15

Kész az új bölcsi Gellében, most már csak a gyerkőcök hiányoznak

Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

A múlt héten átadták a Hétvirág bölcsőde épületét Gelle község (Dunaszerdahelyi járás) településrészén, Nagybudafán, az óvoda és a helyi közösség ház mellett. Jelenleg még van szabad kapacitás, az intézmény várhatóan az ősztől nyitja meg kapuit.

„Ez itt valamikor egy uradalmi terület volt, istállókkal, gazdasági épületekkel. Állt itt egy régi kultúrház, hátul egy bozótossal. Egykor itt folyt a Barcs folyó, tehát egy elég lapos területről van szó. Ezért gondoltuk, hogy hasznossá tennénk” – árulta el kérdésünkre Iván Lajos polgármester.

Városokban megszokott a bölcsőde, a falukon viszont helyenként még sokan idegenkednek tőle. Gelléhez legközelebb viszont Somorján, Dunaszerdahelyen vagy Nyékvárkonyban van ilyen intézmény, tehát 10-15 kilométerre. A Hétvirág bölcsőde megnevezésében és címében szereplő hét rózsa jelképezi Gelle hét falurészét.

„2021-ben adtuk be a pályázatot, majd nyertünk, 2022-ben kezdődtek el a projekttel kapcsolatos munkák, 2022 végén lement a közbeszerzés, tavaly júniusban pedig elkezdődtek a munkálatok” – folytatta a polgármester.

A közbeszerzést a Bala cég nyerte, amelynek éppen a bölcsőde területével szomszédos a telephelye, Iván Lajos szerint pedig ez megkönnyítette számukra a bejutást az építkezési területre.

„Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez a terület is elfoglalhassa méltó helyét a községünk életében. Úgy gondolom, hogy a mai rohamosan átalakuló világunkban fejlesztések nélkül egyetlen település versenyképessége sem garantálható. Büszkén jelenthetem ki, hogy Gelle község ebből a szempontból kiállta a próbát” – emlékeztetett az átadón elmondott beszédében a polgármester.

Eredetileg körülbelül 565 ezer eurót nyertek az Intergrált Regionális Operatív Program keretén belül kiírt EU-s pályázaton a beruházási minisztériumnál, ezt azonban kiegészítették további pályázati pénzek, összességében így kb. 600 ezer eurót nyertek, az önrész pedig hozzávetőlegesen 30 ezret tett ki a falu részéről.

Az épület tetején napkollektorokat is elhelyeztek, Iván Lajos elmondása szerint az épületet egyrészt kondenzációs gázkazánnal fűtik, másrészt a napelemekkel, hasonlóképpen az ebből származó energiát használják vízmelegízésre.

camera

15

Kész az új bölcsi Gellében, most már csak a gyerkőcök hiányoznak

Iván Lajos 

„Meggyőződésem, hogy egy ilyen esemény sokat jelent egy település életében, amely nemcsak a gyerekek mozgásigényének kielégítéséhez, mozgásfejlesztésének megvalósulásához járul hozzá, hanem egyben gyermeki világuk meseországának megismerése mellett első lépésként szolgál majd szocializálódásuk könnyebbé tételéhez” – húzta alá Iván Lajos.

A bölcsőde épületének alapterülete kb. 200 négyzetméter, odabent a két legnagyobb helyiség a nappali, illetve a hálóhelyiség. Utóbbiban 15 ágyat helyeztek el, a bölcsőde kapacitása ugyanis 15 gyerkőc, 1 és 3 év közöttiek – tudtuk meg Keresztes Melindától, az intézmény kinevezett vezetőjétől. A gyerekeket az egész évben bármikor beírathatják.

„Az új bölcsőde projektje nem csupán egy építkezés. Aki bölcsődét épít, nemcsupán épületbe fektet, hanem a település jövőjébe is, hiszen a jövő építése elengedhetetlen a fiatal családok nélkül” – mondta az igazgatónő az átadó ünnepségen. Rajta kívül két gyermeknevelő és két további kisegítő dolgozó alkotja a bölcsőde személyzetét.

camera

15

Kész az új bölcsi Gellében, most már csak a gyerkőcök hiányoznak

Keresztes Melinda 

A gyermekeknek az iskolakonyhában főznek, a bölcsődében ételkiadót alakítottak ki. Az intézménynek saját udvara van az épület előtt, és mögött is. Folyamatban van a terület füvesítése, de már most is számos játékelem gazdagítja az udvart.

„A játékeszközök a gyermek életkori sajátosságainak és egyéni fejlettségi szintjének, valamint a szakmai előírásoknak megfelelően lettek összeválogatva. A mozgás fejlesztéstől a finommotorika fejlesztéséig minden eszköz megtalálható, melyek segítik a gyermek fejlődését ebben a korban” – fejtette ki Keresztes Melinda.

A gyerekek napirendjéhez hozzátartozik az ének és a zene, a környezeti nevelés, beszéd- és szókincsfejlesztés mondókák, versek, mesék segítségével, továbbá olyan kézműves tevékenységek, mint a rajzolás, gyurmázás, ragasztás.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program