Machala szerint az RTVS átverte őt a Föld kerekségéről tett kijelentésével kapcsolatban

camera

1

Machala szerint az RTVS átverte őt a Föld kerekségéről tett kijelentésével kapcsolatban

Lukáš Machala (Fotó: TASR) 

Megosztás

Először reagált korábbi kijelentéseire Lukáš Machala, a kulturális minisztérium hivatalvezetője, aki állítása szerint nem tudhatja, hogy gömbölyű-e a Föld, mivel sosem járt az űrben.

Machala a Reportéri című műsorban jelentette ki, hogy szerinte a köztévében olyan személyeknek is teret kell kapniuk, akik úgy vélik, hogy a Föld lapos.

„Köztudott, hogy a Föld gömbölyű? Komolyan kérdezem. Ön járt az űrben? Ön nem volt és én sem, így nem tudhatom” – válaszolta Machala, aki szerint a független újságírás pontosan arról szól, hogy a lehető legtöbb dolgot kétségbe kell vonni és válaszokat kell találni a kérdésekre.

Kapcsolódó cikkek:

Kijelentései miatt Machala nem kevés bírálatot kapott, köztük Ivan Bella, az első szlovák űrhajós is reagált. A Nový Čas szerint Samuel Kováčik elméleti fizikus a blogjában írt róla, hogy az első ismert kísérlet, amely bizonyította, hogy a Föld nem lapos, megközelítőleg 2250 éves és a Kürénéi Eratoszthenész nevéhez fűződik.

„Észrevette, hogy ha két különböző városban két egyforma hosszúságú pálcát szúr a földbe, akkor délben különböző hosszúságú árnyékot vetnek. Képzeljünk el egy fogpiszkálókkal megtűzdelt földgömböt, amire lámpával világítunk. Egy kis geometriával nemcsak azt sikerült bizonyítania, hogy a Föld kerek, hanem a sugarát is szinte pontosan meg tudta határozni” – írta Kováčik, aki szerint a Föld kerekségének tagadása nem a szkeptikus és kritikus gondolkodás megnyilvánulása, hanem inkább az alapvető és nem a legfrissebb ismeretek hiánya.

Machala közvetlenül az újságírói kérdésekre nem reagált, a Telegram-oldalán viszont közölte, hogy szerinte a riporter célja az volt, hogy egy félművelt SNS-es idiótát csináljon belőle.

„Nem vagyok tagja semmilyen politikai pártnak, és egyúttal nem gyártok összeesküvés-elméleteket. Az RTVS ismét átvert, és egy olyan összevágást készített a riportról, ami üzletileg jól jött neki. Nem értették meg, hogy a vitatott témákkal kapcsolatos szabad diszkusszió lehetőségre hívtam fel a figyelmet. A fiúk és a lányok minden bizonnyal elfelejtették, hogy újságírást tanultam, amihez értek is. A befolyásolási technikákat, amiket használnak, kipróbálhatják a kevésbé ismert dolgokon” – közölte Machala, majd hozzátette, hogy már nem fog kommunikálni az RTVS-szel.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program