Szlovákiai katasztrófáról, nemzeti tragédiáról beszél a miniszter

Post Image

Szlovákiai katasztrófáról, nemzeti tragédiáról beszél a miniszter

Headphones icon
04:40
camera

2

Szlovákiai katasztrófáról, nemzeti tragédiáról beszél a miniszter

Fotó: TASR 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Mintha a politikai élet legtöbb szereplője most rápihenne egy szusszanásnyit a júniusban esedékes következő – európai parlamenti – választások előtt. Nem volt ugyanis túl nagy mozgás a hét első napján. Biztosan sokat nézegették a hétvégén megismert közvélemény-kutatási eredményeket, és szinte mindenki elégedett lehet egy kicsit. 

Nagyjából elégedett lehetnek a pártok

A kormánykoalíciónak egy rossz szava sem lehet, elvégre a Smer-Hlas-SNS hármasfogat most eggyel több mandátumot szerezne, ami főleg Peter Pellegrini pártja megugró népszerűségének köszönhető. Sőt, ha szeptemberben ilyen eredmény született volna, ez a mostani rezsim simán bevehette volna a Republikát is a buliba, és akkor jelen pillanatban alkotmányos többséggel basáskodhatnának. De szerencsére ez a brutálisan “konzervatív” párt fél éve kipottyant a törvényhozásból, ám most a tagjai mégis dörzsölhetik a tenyerüket, mert úgy tűnik, Brüsszelbe majd megint kimehetnek súlyos euró ezrekért lábat lógatni. A legerősebb ellenzéki párt, a progresszívek tömörülése ugyancsak erősödött, akárcsak a szintén liberális SaS. A parlamentbe bejutott formációk közül egyedül az Igor Matovič vezette csapat bánkódhat egy keveset, mert őszhöz képest lankadt a támogatottsága.

A hanyatlás nálunk az igazi

De sebaj, gondolhatja mindegyik hazai politikai szervezet, amelyik egy kicsit is normálisnak tartja magát, az idő hosszú távon segíthet nekik. Főleg, ha lesz bármi is abból, amit a hlasos oktatási miniszter elképzelt.  Hiszen Tomáš Drucker már arról beszél, hogy elemző, kritikus gondolkodásra nevelné a gyerekeket, ami meg egészségesebb lelkületű társadalmat eredményezhetne. A tárca vezetője szerint nemzeti tragédiát jelentenek az országos felmérések mutatói, de ezért nem lehet senki mást hibáztatni, csak magunkat. Ez egy katasztrófa Szlovákiára nézve, és az igazság az, hogy egész Európa visszaesőben van ezen a téren, csak nálunk gyorsabb mértékű a hanyatlás. És felesleges arra hivatkozni, hogy az országunkat mennyire megrázta a covid, és diákok tízezreit parancsolta távoktatásra, mert ez a nyavalya az egész világot érintette.  Iskoláink elsősorban a feladatok, szövegek megértésében vallottak kudarcot, a szövegértés tekintetében a gyerekek 30 százaléka kockázatos szintet ért el. Még elképzelni is szörnyű, milyen idiótákra szavaznának felnőttként az ilyen teljesítményű emberpalánták. Azonban már körvonalazódik a reform, ami az alapiskolák számára készül, ahol a gyerekeket elemző, kritikus gondolkodásra nevelné, mivel később ki lesznek téve az állandóan változó környezet hatásainak. Nem elég elvégezni egy főiskolát, és azt hinni, hogy azzal készek is vagyunk. A következő generációk számára a folyamatos átképzés, az adaptálódás lehet a legfontosabb.

Spekulál a kormány? Akkor üljön össze a parlament!

A kormány számára meg az, hogy a kiürült államkasszát valami úton-módon megtömje. Már a múlt héten megpendítette a kormányfő, hogy a kabinet pályázik a nyugdíj-megtakarításainkra, és erre válaszul Richard Sulík szervezete, pontosabban most már Branislav Gröhling pártja petíciózni kezdett. Aláírásgyűjtési akciót indított hétfőn az SaS a II. nyugdíjpillér megvédése érdekében, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a kormány ismételten megnyitja a rendszert. És ha sikerül 100 ezer aláírást összegyűjteni, a parlament kénytelen lesz foglalkozni a témával. Elvégre rengeteg embert érint a kérdés. Majdnem kétmillióan spórolnak a II. pillérben, és a smeres koalíció előéletét ismerve nem túlzás azt állítani, hogy a hatalom szinte bármire képes. Főleg, ha beletörődve, csendben tűrjük a sorsunkat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program