A rendőrség közölte, mi állt a keddi iskolai fenyegetések mögött

camera

1

A rendőrség közölte, mi állt a keddi iskolai fenyegetések mögött

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

A keddi iskolai e-mailes bombafenyegetések esetében nagy valószínűséggel kibertámadás történt - közölte szerdán Rastislav Polakovič, a rendőrség belső rendért és biztonságért felelős alelnöke.

Polakovič emlékeztetett, a rendőrség csütörtökön is figyelemmel kíséri a helyzetet az iskolákban Szlovákia-szerte.

Pontosította, összesen 1544 bejelentés érkezett alapiskolák, óvodák és középiskolák részéről a keddi fenyegetés kapcsán.

Polakovič közölte, a fenyegetés az alapos ellenőrzések után nem igazolódott be, a rendőrség keresi az elkövetőt.

Lucia Kurilovská, a belügyminisztérium államtitkára leszögezte, hogy a helyzet nyugodt. Elmondta, a rendőrség az iskolák összes helyiségét átvizsgálta. „Holnap a tanítás a szokásos módon folytatódhat” – jelentette ki. Az ügyön több rendőri egység is dolgozik.

Kurilovská megismételte, hogy az ügyben büntetőeljárás folyik. “Még nem regisztráltunk ilyen méretű támadásokat” – mondta, hozzátéve, hogy folyamatban van az elkövető azonosítása, és a digitális nyomok is észlelhetők. “Mindent megtesznek, ami a bizonyítékok beszerzését illeti, hogy a lehető leggyorsabban fény derüljön az elkövető kilétére” – tette hozzá.

A belügyminisztérium az oktatásügyi tárcával közösen gyakorlati rendszert kíván kialakítani az iskolákban, amelybe az épület kiürítése is beletartozik.

Mint ismert, kedden országszerte bombariadó volt az iskolákban, a fenyegető levél e-mailben érkezett. Az ügyet időközben átvette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program