Ami ma történt Szlovákiában, az terrorizmus, és a NAKA sem veszi félvállról

Post Image

Ami ma történt Szlovákiában, az terrorizmus, és a NAKA sem veszi félvállról

Headphones icon
04:45
camera

2

Ami ma történt Szlovákiában, az terrorizmus, és a NAKA sem veszi félvállról

Illusztráció (Facebook/policiaslovakia) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Ilyen még nem volt Szlovákiában, bombafenyegetéstől volt hangos kedden az egész ország. A rendőrség több mint 1300 fenyegetésről tud, amelyeket a nap folyamán e-mailben küldtek el iskoláknak és más intézményeknek, köztük bankoknak és áruházláncoknak. Egyelőre nehéz értelmezni, mi is akar lenni ez az őrület, de azt a hatóságok is elismerik, hogy extrém méreteket öltött ez az akció. A rendőrség állítólag a helyén van, ráadásul teljes erőbedobással dolgozik, ellenőrzi az oktatási intézmények biztonságát, és próbálja azonosítani a tettest. Aki, ha elcsípik, nem sok jóra számíthat, inkább vagy 20-25 év szabadságvesztésre. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség már szolgálatba helyezte magát és terrorista cselekményként vizsgálja a történteket.

A zsaruk már láttak hasonló e-mail-címet

A zsaruk már azt is kiderítették, hogy a múlt héten Pozsony megyében több mint 120 iskolának küldtek hasonló fenyegető üzenetet, és a küldemények minden esetben orosz e-mail-címről érkeztek.  A hatóság intenzíven dolgozik az irományok eredetének kiderítésén, illetve együttműködik a külföldi partnerekkel, hogy megóvják Szlovákia lakosságának a testi épségét. Az ijesztgetést nagyüzemi mértékben művelő tettes az iszlám vallásra hivatkozik, és levelében azzal riogat, hogy robbanóanyaggal nagy támadásra készül. Portálunk is úgy tudja, hogy a fenyegetéseket az igazgatók kapták meg, így aztán a dunaszerdahelyi iskolavezetőktől értesültünk mi is, hogyan zajlott a Szlovákiában még sosem látott bombariadó menete.

“A mudzsahidek megölnek titeket…”

A “Legyetek bárhol, a mudzsahidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van” – tartalmú üzenetet nem kellett többször átfutni, hogy egyértelmű legyen, a 158-as számot kell “tárcsázni”. A rendőrök meg kapásból kiosztották az instrukciókat, hogy a megérkezésükig mindenki hagyja el az épületet. Országszerte több intézményben szünetelt a tanítás délelőtt, a Dunaszerdahelyi járáson kívül egyebek mellett a Galántai, a Komáromi, az Érsekújvári és a Szenci járás legtöbb iskolájában is kiterelték a gyerekeket az udvarra. Szerencsére az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt, a gyerekek először azt hitték, próbariadóról van szó, mint amilyen évente többször is tartanak, de hamar fény derült rá, hogy nem csak pár percre kell kivonulni. Ám a kicsik közül voltak, akik úgy megrettentek, hogy elsírták magukat, sőt, egy kislány el is ájult, a pedagógusok nem győzték nyugtatgatni a nebulókat. A rendőrök végül szerencsére sehol nem találtak semmilyen gyanús tárgyat, a diákok biztonságban visszatérhettek az iskolába. És talán még a sulimenzák is időben fogadhatták a nagy riadalomban megéhező gyereksereget.

Beteges dolog

A történtekre reagált Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter is, aki szerint bombával fenyegetni iskolákat beteges dolog, még akkor is, ha csak az ott folyó tanítás hátráltatásáról van szó. A hlasos politikussal együtt minden józanul gondolkodó bízik abban, hogy a rendőrség elkapja az elkövetőt. Ám ha a tettesről és segítőiről kiderül, hogy eggyel nagyobb ligában játszanak, és valamilyen szinten tényleg közük lehet a világot terrorizáló Oroszországhoz, akkor nem biztos, hogy a dezinformációkkal előszeretettel zsonglőrködő hatalom minden képviselőjének érdeke fűződik majd az igazság gyors kiderüléséhez. És azt sem árt megjegyezni, hogy  az európai hírszerző szervezetek pont a napokban jelezték, összehangolt szabotázsakciókat tervez Moszkva európai célpontok ellen.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program