Mi a terve Ficónak a második nyugdíjpillérrel?

camera

1

Mi a terve Ficónak a második nyugdíjpillérrel?

Robert Fico (Fotó: TASR) 

Megosztás

Robert Fico politikai pályafutása során már hozzányúlt a második nyugdíjpillérben lévő megtakarításokhoz. Az ő hivatali ideje alatt nyitották meg a rendszert, amelyből emberek tízezrei léptek ki, a megspórolt összegeket pedig az állam a meglévő nyugdíjakra fordította.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy ismét megnyithatják a második nyugdíjpillért. Fico jelenleg is bírálja a rendszert. „Én magam egy fillért sem tettem bele, és nem is fogok soha” – hangsúlyozta.

A Hospodárske noviny szerint ugyanakkor a kormányfő egyelőre kizárta annak lehetőségét, hogy ismét megnyitják a második pillért. Hozzátette, “senkitől nem vesznek el semmit, ellenkezőleg, segítő kezet nyújtanak az embereknek”.

Mindemellett arról is beszélt, hogy forrásokat akar mozgósítani a beruházásokhoz. A második pillér mellett a PPP-projekteket említette, amikor egy magánszervezet épít és üzemeltet egy objektumot, például autópályát vagy kórházat, és ezért fokozatosan az állam fizet. Ezzel gyorsítani akarja a gazdasági növekedést és csökkenteni kívánja a megszorítások szükségességét. “Elutasítom az államháztartás áfaemeléssel történő konszolidációját” – tette hozzá, kiemelve, hogy ő is előnyben részesíti a létszámcsökkentést az államigazgatásban.

A kormány annak lehetőségét is mérlegeli, hogy az emberek közvetlenül államkötvényekbe fektessenek. Szemléltetésképpen Szlovákia 10 éves kötvényének éves hozama most 3,6 százalék a másodlagos piacon.

„Mekkora a hozam ma a bankban, 1,5 százalék? Miért nem mondhatja az állam, hogy emberek, inkább vegyetek államkötvényt, és kaptok három százalékot? Mi a baj vele? Hogy a bankok sikítozni fognak? Hadd sikítsanak” – tette hozzá Fico.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program