A világ legboldogabb embere elárulta, mi a kulcsa az elégedettségnek - nincs benne semmi ördöngősség (FOTÓ)

Egy francia buddhista szerzetes, Matthieu Ricard a kutatók azon állításával vált híressé, hogy ő a világ legboldogabb embere - írja az Obkec.

A világ legboldogabb embere elárulta, mi a kulcsa az elégedettségnek - nincs benne semmi ördöngősség (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A 76 éves férfi, aki naponta több órát meditál a Himalájában, felfedte az elégedett élet titkát. A szerzetes szerint fontos, hogy az emberek egy egyszerű technikával próbáljanak javítani lelki egészségükön.

A múltban Ricard tudósként dolgozott, és 1972-ben szerzett PhD fokozatot molekuláris genetikából. Később azonban úgy döntött, változtat az életén, a Himalájába költözött, azon céllal, hogy buddhista szerzetes legyen. Ez sikerült is neki.

A kutatók 256 érzékelőhöz kapcsolták a szerzetes koponyáját, és megállapították, hogy Ricardo agya olyan gammahullámokat produkált a meditáció során, amelyeket még korábban soha nem rögzítettek. A szakértők szerint ezek a frekvenciák az észleléshez, a figyelemhez és a memóriához kapcsolódnak. A vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy a szerzetes bal prefrontális kéregjének aktivitása sokkal nagyobb a jobbhoz képest. Ez azt jelenti egyszerűen megfogalmazva, hogy sokkal jobban érzi másoknál az boldogságot és az örömöt.

A szerzetes azonban azt mondta, hogy boldogságában sokkal több van, mint amennyit a tudósok eredményei kimutattak. A svájci Világgazdasági Fórumon néhány évvel ezelőtt adott interjújában elárulta saját boldogságkulcsát, megjegyezve, hogy a legfontosabb lépés az, hogy az emberek abbahagyják az önző gondolkodást.

"Elég szánalmas, mert az egész világot fenyegetésnek tekintik az emberek"

- mondta, és azzal érvelt, hogy inkább a jóindulatra kell törekedni.

"Ha az elméd tele van szenvedéllyel és szolidaritással, egészségesebbé válik, és ez hozzájárul a virágzásához."

Hozzátette azt is, hogy az elégedettség érzése magasabb szintre emelheti a szellemi tréninget.

"Olyan ez, mint a futás. Ha edzek, lehet, hogy lefutok egy maratont. Még ha nem is leszek olimpiai bajnok, az óriási különbséget fog jelenteni ahhoz képest, hogy nem edzek. Akkor miért ne lenne ez igaz az elmére is?"

– jelentette ki azzal érvelve, hogy az érzelmi egyensúly és a jóindulat edzhető képességek.

A szerzetes egy egyszerű technikát ajánlott, aminek segítségével az emberek elégedettebbek lehetnek. Azt javasolta, hogy mindenki töltsön napi 10-15 percen keresztül gondoljon jó dolgokra. Elég, ha visszaemlékszünk egy boldog időszakra a múltból, vagy arra, hogy valami jót szeretnénk tenni másokért. Ricardo szerint ezzel a módszerrel akár két hét alatt is javítható a lelki egészség.

Obkec/para