VIGYÁZAT! Soha ne igyunk kávét vásárlás előtt, mert a pénzünk bánhatja

Egy tudományos tanulmány szerint a kávé és a koffeintartalmú italok vásárlás előtti fogyasztása több áru vásárlásához és több kiadáshoz vezethet - idézi a TASR hírügynökség a Sky News-t.

VIGYÁZAT! Soha ne igyunk kávét vásárlás előtt, mert a pénzünk bánhatja
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A világ legnépszerűbb legális stimulánsaként a koffeint a világ lakosságának többsége naponta fogyasztja kávé, tea, kóla és energiaitalok formájában. A Journal of Marketing folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy ez hogyan befolyásolja a nem tervezett vásárlásokat. Mint kiderült, a vásárlás előtt koffeines ital fogyasztása magasabb kiadásokhoz vezetett.

A hatás erősebb volt a "nagyobb örömet okozó" termékeknél, mint például az illatos gyertyák, illatanyagok, dekorációs cikkek és masszírozók.

Az olyan „alacsony hasznosságú” termékek esetében, mint a laptopok, konyhai berendezések és bútorok, a vásárlásra gyakorolt ​​hatása gyengébb volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a koffein serkenti az olyan termékek, mint a sós pattogatott kukorica, a csokoládécukor és a luxusnyaralások nagyon élvezetet okozó tulajdonságainak érzékelését.

"Azt találtuk, hogy a koffeintartalmú csoport lényegesen több pénzt költött és több dolgot vásárolt, mint azok, akik koffeinmentes italt vagy vizet ittak"

- mondták a kutatók.

Az eredmények segíthetnek megérteni, hogy a látszólag egymással nem összefüggő viselkedések (például kávéivás) az üzletben vagy annak környékén hogyan befolyásolják a vásárlók pénzköltését. A könnyen befolyásolható emberek számára ennek negatív pénzügyi következményei lehetnek:

„Az impulzív költekezést kontrollálni próbáló fogyasztóknak vásárlás előtt kerülniük kell a koffeintartalmú italok fogyasztását”

– figyelmeztetnek a kutatók.

TASR/para