Végső nyugalomra helyezték Miro Žbirkát

A prágai krematóriumban került sor Miro Žbirka cseh-szlovák zenei legenda búcsúztatójára. A 69 éves zenész múlt héten, szerdán hunyt el visszatérő tüdőgyulladás miatt. A járványügyi intézkedések miatt a temetésen csak meghívottak lehettek jelen - írja a tvnoviny.sk.

Végső nyugalomra helyezték Miro Žbirkát
Fotó: TASR/Dano Veselský

Zuzana Čaputová  szlovák államfő is személyesen fejezte ki részvétét, őt az énekes családja hívta meg. Több cseh és szlovák személyiség is jelen volt, hogy utolsó búcsút vegyen Mekytől.

Fotó: Martin Hykl CZECH NEWS CENTER/CNC/Profimedia

A temetésen megszólalt Juraj Čurný zenei publicista is, akit maga az énekes kérte még a halála előtt, hogy mondjon beszédet.

„A cseh, szlovák és csehszlovák társadalom elveszíti egyik legkiemelkedőbb személyiségét. Mindannyian saját dalgyűjteményt állíthatunk össze az ő dalaiból. Meky távozásával az egyik legtisztességesebb személyiséget veszítjük el. Szerette az embereket, és tudta, hogyan kell ezt tudatni velük”

– mondta a búcsúztatójában Čurný.

Az első gyászolók körülbelül egy órával a hivatalos temetés kezdete előtt kezdtek el gyülekezni a helyszínen. A Blesk cseh bulvárnapilap internetes portálja úgy értesült, hogy Meky temetését még életében elkezdték szervezni. Az énekes feleségére, Kateřinára bízta a szervezést. A szertartás kezdetekor Meky Autumn Love című dala volt hallható.

Miroslav "Meky" Žbirka, a Prágában élő szlovák énekes és zeneszerző 69 éves korában, november 10-én hunyt el. A szlovák zenei élet egyik legendája volt, többszörös Slávik és az Év énekese szlovákiai díj nyertese, 2006 óta a szlovákiai Hírességek Csarnoka tagja, zenész, akinek a nyolcvanas évek közepe óta megjelent albumai több tízezer példányszámban fogytak. Számos fellépése volt Szlovákiában és külföldön is.

tvnoviny.sk/para