Valóban lehet pénzen boldogságot venni? A kutatók 10 ezer dollárt osztottak szét, érdekes eredmény született

A pénzt a PayPalon keresztül osztották szét az emberek között, amely lehetővé teszi a pénz fogadását és küldését az interneten - írja az Obkec.

Valóban lehet pénzen boldogságot venni? A kutatók 10 ezer dollárt osztottak szét, érdekes eredmény született
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az NBCNews beszámolójából az derült ki, hogy a pénzt a kutatásban résztvevőknek három hónapon belül kellett elkölteniük. Emellett havi időközönként fel kellett jegyezniük, hogy mennyire boldogok. A kutatásba egy 100 fős olyan csoportot is bevontak, akik nem kaptak pénzt.

Kevesebb pénz egyenlő nagyobb boldogsággal? 

A kutatásban résztvevők egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték az életükkel kapcsolatos elégedettségüket és azt, hogy milyen gyakran tapasztalnak pozitív érzéseket. A negatív érzéseket egy 1-től 5-ig terjedő skálán mérték. A 10 ezer dollárt kapott csoport magasabb boldogságszintről számolt be, mint az a csoport, amelyik nem kapta meg a pénzt.

További három hónap elteltével a címzettek továbbra is magasabb boldogságszintről számoltak be, mint a kísérlet kezdetekor. A 123 ezer dollár feletti háztartási jövedelmű résztvevők azonban nem tapasztaltak jelentős boldogság-növekedést.

A vizsgálat résztvevői három alacsony jövedelmű országból – Brazíliából, Indonéziából és Kenyából – érkeztek. Rajtuk kívül négy magasabb jövedelmű ország – Ausztrália, Kanada, az Egyesült Királyság és az USA – vett részt a vizsgálatban. Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsonyabb jövedelmű országokból származó résztvevők háromszor magasabb boldogságszintet mutattak, mint a magas jövedelmű országok résztvevői. Azok az emberek, akik évi 10 ezer dollárt kerestek, kétszer olyan boldogok voltak, mint azok, akik évi 100 ezer dollárt kerestek.

"Tízezer dollárral rengeteget lehet vásárolni szerte a világon"

- mondta Ryan Dwyer, a tanulmány társszerzője.

"Vannak, akik sok pénzt költöttek jelzáloghitelük törlesztésére vagy a házuk nagy felújítására"

- folytatta. Eleinte a vizsgálat résztvevőinek fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveretnek. 2020-ban a TED meghívta az embereket a Twitteren, hogy iratkozzanak fel egy titokzatos kísérletre, amely izgalmas, meglepő, kicsit időigényes, kissé stresszes, de valószínűleg megváltoztatja az életüket.

Néhány hónappal később a kiválasztott csoport e-maileket kapott arról, hogy 10 ezer dollárt kapnak. Dwyer hozzátette, hogy a nagyobb összegek, mint például a közelmúltban elért 2,04 milliárd dolláros Powerball jackpot, magasabb szintű boldogságot hoznak az emberek számára.

„A lottón nyerő emberek azonban általában csak néhány év után boldogabbak”

– részletezte.

A 2019-es kutatás is hasonló témával foglalkozott, ennek köszönhetően kiderült, hogy a nagy lottónyeremények növelték az emberek elégedettségét az életükkel. Egy 2007-es tanulmány is kimutatta a pozitív hatást: Kiderült, hogy azok, akik 200 ezer dollárt nyertek a lottón, jobb mentális egészséggel rendelkeznek, mint azok, akik semmit sem nyertek.

Ania Jaroszewicz, a Harvard Egyetem viselkedéskutatója kifejtette, hogy még mindig nincs tudományos konszenzus abban, hogy pénzzel lehet-e boldogságot venni. Ő maga felügyelt egy hasonló kísérletet, amelyben 500, 2000 vagy legfeljebb 5000 dollár egyszeri kifizetést nyújtottak alacsony jövedelmű embereknek az Egyesült Államokban. Egyik csoport sem számolt be pénzügyi vagy pszichológiai jólétének javulásáról a pénz kézhezvételétől számított 15 héten belül.

"Rengeteg vegyes kutatás folyik, és sok minden olyan konkrétumtól függ, mint például, hogy mennyit adsz, kinek adsz, pontosan milyen intézkedéseket használsz"

- tette hozzá.

2010-ben egy tanulmányt tettek közzé, amely szerint az érzelmi jólét javult, ahogy nőtt az évi 75 ezer dollárt kereső emberek jövedelme. Ezzel szemben egy 2020-as tanulmány feltárta, hogy nem létezik ilyen plafon, és a 80 ezer dollárt vagy annál többet kereső emberek magasabb szintű pozitív érzésekről és kevesebb negatív érzésről számoltak be, miután nőtt a jövedelmük.

Dwyer lehetségesnek tartja, hogy a tanulmányában tapasztalt boldogságszint az emberek kezdeti izgalmával függött össze. Ez az érzés azonban fokozatosan elhalványul, ha nem kapnak többletjövedelmet. Eredményeit nagyon nehéz összehasonlítani más alapjövedelem-vizsgálatok eredményeivel. Kutatásában a bevétel 0 és 400 ezer dollár között mozgott évente, de az átlag körülbelül 54 ezer dollár volt.

Jaroszewicz kiemelte, hogy a pénzről és boldogságról szóló tanulmányok eredményei az emberek életének konkrét körülményeitől és elvárásaiktól is függhetnek. Néhányan tévesen azt feltételezhetik, hogy a pénz megváltoztatja az életüket, de amikor megkapják, rájönnek, hogy problémáik nem tűnnek el rögtön varázsütésre.

Obkec/para