Újabb cipőt kapott a világ legnagyobb lábon élő embere

Újabb, ezúttal 69-es számú, több mint 40 centiméter hosszúságú cipőt kapott Németországból a venezuelai Jeison Rodríguez, aki a világ legnagyobb lábú embere a Guinness Rekordok könyve szerint.

Újabb cipőt kapott a világ legnagyobb lábon élő embere
Fotó: guinnessworldrecords

A 24 éves Rodríguez az akromegália, más néven gigantizmus nevű betegségben szenved: az agyalapi mirigyében lévő daganat miatt folyamatosan növekszik, lába és keze pedig aránytalanul nagyra nőtt. 2018-ban az észak-rajna-vesztfáliai Georg Wessels cipész még 68-os méretű cipőket készített neki. Akkor Rodríguez személyesen vette át a lábbeliket Németországban.

Ezúttal azonban a koronavírus-járvány miatt ez nem kivitelezhető, ezért kedden az Adveniat latin-amerikai katolikus segélyszervezet vette át Essenben a fekete bőrszandált, melyet eljuttat a venezuelai Maracayba a férfinak.

Rodrígueznek nagyon masszív kidolgozású és ortopéd betétekkel kiegészített lábbelire van szüksége. Erőteljes bokasüllyedése is van, emiatt a mezítláb közlekedés sem megfelelő számára. "Ha mezítláb járna, rövid időn belül már egyáltalán nem lenne képes járni" - mondta a cipész.

A 70 éves Georg Wessels családi műhelye évtizedek óta látja el speciális lábbelivel a világ óriásnövésű embereit, jelentősen hozzásegítve őket ahhoz, hogy elfogadják önmagukat és az átlagemberek közé merészkedjenek. Három éve a világ három legmagasabb embere, köztük a 2,51 méteres török Sultan Kösen kapott tőle új, méretre szabott cipőt.

Az óriások cipőjének két egymással ellentétes célnak kell megfelelnie: egyszerre kell az átlagosnál puhábbnak lennie, ugyanakkor stabilabbnak és strapabíróbbnak is, hogy elbírja az extra terhelést.

A gigantizmus sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem orvosolható, az ebben szenvedők viszonylag fiatalon elhunynak, mivel testük egy idő után nem képes megbirkózni a növekedéssel.


MTI