A tudósok egy olyan 1700 éves ép tojásra bukkantak, aminek belsejében benne volt a sárgája és a fehérje is (FOTÓ+VIDEÓ)

Az Egyesült Királyság régészeinek sikerült egy igazán érdekes leletet találniuk. Egy olyan nagyon régi tyúktojásra bukkantak, aminek sértetlen volt a belseje - írja az Obkec.

A tudósok egy olyan 1700 éves ép tojásra bukkantak, aminek belsejében benne volt a sárgája és a fehérje is (FOTÓ+VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

A DailyMail információi szerint a kutatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tojás sértetlenül ússza meg a vizsgálatokat.

A tudósok szerint 1700 éves és 4 centiméter széles tojást a buckinghamshire-i Aylesburyben találták egy vizes gödörben, ami a feltételezések szerint az oka a kiváló tartósságának.

Dana Goodburn-Brown régész teszteket végzett ezen a bizarr műtárgyon. Egy MRI-alapú kísérlet végül kiderítette, hogy még mindig van benne folyadék és légbuborékok is.

Ez a tojás egy négy felfedezett tojásból álló csoportba tartozik, amelyeket a 2007 és 2016 közötti ásatások során találtak. Egy kivételes tárgygyűjtemény részét képezték, amelybe szőtt kosár, kerámiaedények, érmék, bőrcipők és állatcsontok is tartoztak. Bár a régészeknek több tojást is sikerült találniuk, egy kivételével mindegyik eltört, és szúrós kénszag áradt belőlük.

Az ásatást felügyelő Oxford Archaeology szerint valaki egy kosárba tette a tojásokat, majd később a kútba helyezte őket, hogy szerencsét hozzanak neki. A római társadalomban a tojások a termékenységet és az újjászületést szimbolizálták.

A műtárgyat később a londoni Természettudományi Múzeumba vitték, ahol szakértői véleményt  mondott róla Douglas Russell, a madártojások és fészkek főgondnoka. A szakember elárulta, hogy miért ennyire ritka ez a tojás. Elmondása szerint ez a legrégebbi épen megmaradt madártojás, amit valaha látott.

A tojás jelenleg az aylesbury-i Discover Bucks Múzeumban található . A kutatók a héj feltörése nélkül próbálják kivonni a belsejében lévő folyékony tartalmat, bár nem határozták meg pontosan, hogyan fogják ezt a kényes munkát elvégezni. Azt mondták, hogy az egyik lehetőség az, hogy finom bevágást készítenek a héjon, hogy kiürítsék a folyadékot.

"Kicsit olyan, mintha kifújnák a sárgáját a tojásból. De ez sokkal nehezebb folyamat"

- mondta Edward Biddulph, az Oxford Archaeology projekt vezetője.

Obkec/para