Tovább kukorékolhat Maurice, Franciaország híressé vált kakasa

Bírósági engedéllyel tovább kukorékolhat Maurice, Franciaország híressé vált kakasa, miután Rochefort városi törvényszéke csütörtökön elutasította a szomszédok keresetét, akik a rendszeres reggeli csendháborítás miatt tettek panaszt.

Tovább kukorékolhat Maurice, Franciaország híressé vált kakasa
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Maurice nyert"

- hangoztatta Julien Papineau, a szárnyas tulajdonosa, Corinne Fesseau ügyvédje.

A kakas ügye nagy médiavisszhangot keltett, számtalan rajongót és támogatót sorakoztatva fel Maurice mellett.

A szárnyas tulajdonosa ellen két nyugdíjas emelt panaszt. A párnak nyaralója van az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, Maurice viszont reggeli kukorékolásával nem hagyja aludni őket.

A bíróság a panaszosok ellen döntött, sőt elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett 1000 euró kártérítést fizessenek Fesseau-nak

- mondta Papineau.

Fotó: AFP

Döntését a bíróság egy szakértő jelentésére alapozta, aki három éjszaka figyelte meg Maurice kukorékolási szokásait. A szomszédok állításával szemben a kakas csak 6 óra 30 perc felé zendített rá, nem pedig hajnali négykor. Sőt - állapította meg a szakértő - csukott ablak mellett a kukorékolás alig hallható.

"Nem találok szavakat"

- jelentette ki Fesseau az ítélethirdetést követően.

"Ez győzelem mindenki számára, aki hozzám hasonló helyzetben van. Remélem precedenst teremt a döntés"

- fűzte hozzá. .

A Maurice körül kirobban vita egész Franciaországot megmozgatta, hiszen a gall kakas nemcsak az ország címerállata, hanem a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti konfliktus szimbólumává is vált.

"Ez az intolerancia csúcsa. Az embereknek el kell fogadniuk a helyi hagyományokat"

- jelentette ki Christophe Sueur, Maurice otthona, Saint-Pierre-d'Oléron falu polgármestere, aki már indítványozta is, hogy a "vidéki zajokat" helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására egyébként már 140 ezren írtak alá egy petíciót és sokan pólókat is vásároltak, amelyeken a kakas látható "Hagyj kukorékolni!" felirattal.

Franciaországban nem mennek ritkaságszámba az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítanak. Jelenleg egy hasonló ügyben folyik eljárás egy kacsa- és lúdtenyésztő ellen csendháborítás miatt. Az ügyet október elején fogják tárgyalni. Sajtójelentések szerint egy korábbi ügyben egy grignols-i házaspárnak le kellett csapolnia kerti tavacskáját, mert a helybéli lakosok nem voltak elragadtatva a békák brekegésétől.

(MTI)