Százezreket fizettek az árverésen a Titanic című film híres ajtajáért

Az 1997-es Titanic című film legendás ajtaját 718 750 dollárért (663 837 euró) árverezték el.

Százezreket fizettek az árverésen a Titanic című film híres ajtajáért
-illusztráció- (Fotó: Pexels)

A filmtörténetben az ajtót a Kate Winslet színésznő által alakított Rose karakter megmentésére használták. A film megjelenése óta azonban szóba került, hogy filmbeli kollégáját, a Leonardo DiCaprio által alakított Jacket is meg lehetett volna menteni a segítségével. A filmben Jack rájött, hogy csak egy ember maradhat az ajtón - a Titanic elsüllyedése után lebegve az Atlanti-óceán felszínén - Rose menekült meg ennek a tárgynak köszönhetően a filmben.

2022-ben a film rendezője, James Cameron megpróbált véget vetni annak a találgatásnak, hogy szükségtelen volt-e Jack halála. Jeges vízben és két, a két központi szereplővel azonos súlyú kaszkadőrrel végzett "alapos törvényszéki elemzést rendelt el hipotermia szakértővel". Ennek eredményeként csak egy ember tudott igazán életben maradni ilyen körülmények között.

Cameron azonban elismerte, hogy Jack halála kevésbé tudományos okokból következett be:

"Meg kellett halnia. Olyan, mint a Rómeó és Júlia. Ez egy film a szerelemről, az áldozatvállalásról és a halandóságról. A szerelmet áldozattal mérik."

A Heritage Auctions által hétfőn szervezett, egész napos Treasures from Planet Hollywood online aukción a Winslet által a Titanic fináléjában viselt sifonruha (125 000 dollár), Indiana Jones ostora a Végzet Templomából (525 000 dollár) vagy Jack Nicholson Ragyogás-beki fejszéje is szerepelt (125 000 dollár). Bill Murray tekelabdája vörös rózsával a Kingpin című filmből (350 000 dollárért) vagy Tobey Maguire fekete szuperhősöltönye a Pókember 3-ból (125 000 dollárért) és más filmes műtárgyak is elkeltek.

TASR/para