Szavazati jogot kéne adni az állatoknak - de csakis olyan ügyekben "dönthetnének", ami érinti őket

Általában nem tartjuk az állatokat magunkhoz egyenrangúnak, mert nem képesek úgy fejlődni, mint az emberek - írja az Obkec.

Szavazati jogot kéne adni az állatoknak - de csakis olyan ügyekben "dönthetnének", ami érinti őket
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Amint az IFLScience portál beszámolt róla, ennek a koncepciónak azonban változnia kell a tudósok szerint, akik szerint az állatoknak szavazati jogot kell adni az őket érintő kérdésekben.

Az Analysis folyóiratban megjelent érdekes tanulmányt Ioan-Radu Motoarcă, az Amerikai Rowan Egyetem filozófiaprofesszora készítette. Ebben kijelentette, hogy az állatoknak szavazati jogot kell adni.

"Ez az ötlet abszurdnak tűnik. De beszélnünk kellene róla"

- jelentette ki a kutatás szerzője.

Motoarcă tisztázta, hogy ezt az elméletet nem kell szó szerint érteni. A rendszer inkább személyeket nevezne ki, akik szavaznának az állatok nevében.

Korábban már volt ilyen eset. Például 2018-ban az Állatjogi Védelmi Alap keresetet nyújtott be egy 8 éves ló nevében az orvosi költségek behajtására. Kártérítést kértek tulajdonosától, Gwendolyn Verchertől is, aki korábban bűnösnek vallotta magát hanyagság vádjában. Hasonló módon Motoarc szerint az állatok is szavazhattak emberi meghatalmazotton keresztül.

Motoarcă azt javasolja, hogy az állatok szavazását korlátozzák olyan dolgokra, amelyek közvetlenül érintik őket.

"A meghatalmazott személyek szavazhattak olyan kérdésekről, mint a kötelező ketrecméretek az üzemi gazdaságokban"

- mondta.

A dokumentum kimondja, hogy az állatok fizikai vagy szellemi képességének hiánya egyáltalán nem lehet akadály. Hivatkozik arra is, hogy a mozgássérülteket nem vonják el a választójogtól. A kritikusok szerint azonban a probléma a mentális diagnózissal küzdő csoportokhoz képest vetődik fel, akiket gyakran alkalmatlanságuk miatt megfosztanak a szavazás lehetőségétől.

Motoarcă tanulmányában nem pontosította, hogy a javasolt szavazási rendszer mely állatokra vonatkozna. Szerinte az egész ügy kiterjedt jogi lépéseket igényelne. Ugyanakkor szerinte az állatok részvétele a döntéshozatali folyamatban "természetes meghosszabbítása lehet a demokratikus közösség létrehozásával kapcsolatos legjobb sejtéseinknek". Ezt a problémát a fehérektől eltérő fajhoz tartozó emberek szavazati jogának biztosításához hasonlította, ami korábban szintén elképzelhetetlen volt az emberek számára.

Obkec/para