Sokáig senki sem vette észre, hogy a repülőgép ablakok nélkül szállt fel - 4,5 kilométer magasan észlelték csak a problémát

Furcsa incidens történt a közelmúltban a Stansted nemzetközi repülőtéren, ami akár tragédiát is okozhatott volna, ugyanis az erről a helyről felszálló gép két hiányzó ablakkal szállt fel - írja az Obkec.

Sokáig senki sem vette észre, hogy a repülőgép ablakok nélkül szállt fel - 4,5 kilométer magasan észlelték csak a problémát
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Az eset 2023. október 4-én történt, körülbelül 55 kilométerre London központjától. A rendőrségi vizsgálat kimutatta, hogy az Airbus A321-es, amely korábban prominens utasokat szállított, például III. Károly királyt. vagy az Egyesült Királyság miniszterelnökét, Rishi Sunakot,  ablakok nélkül emelkedett a levegőbe.

A brit légibaleseteket vizsgáló hivatal (AAIB) közölte, hogy a gép percekkel azután landolt, hogy a személyzet egyik tagja észlelte az igazán súlyos problémát. Észrevette, hogy az egyik ablak körüli tömítés veszélyesen zörög, ezt jelezte a felügyelőnek. Olyan döntés született, hogy az időközben 4,5 kilométeres magasságot elérő gépnek le kell szállnia. A Titan Airways gépén 11 fős személyzet és kilenc utas tartózkodott, amikor felfedezték a problémát.

A leszállás utáni ellenőrzés során kiderült, hogy két ablaküveg hiányzik a gépből, a másik kettő pedig nincs a megfelelő helyzetben. Arra is fény derült, hogy az üveg helyett csak vékony műanyag védi a kabint, ami állítólag megakadályozza, hogy az emberek hozzáérjenek a tényleges ablakokhoz.

Az AAIB megjegyezte, hogy az incidens egy nappal azután történt, hogy a repülőgépet egy forgatáson használták. Erős fényeket helyeztek el a gép körül, hogy a napkelte illúzióját keltsék. A filmesek azonban túl közel szerelték fel ezeket a lámpákat az ablakokhoz, így a körülöttük lévő hab megolvadt. Ezért azt feltételezik, hogy a forgatás során kiestek a helyükről.

Az AAIB vizsgálata feltárta, hogy a hiányzó ablakok ellenére a kabin normál nyomás alatt maradt, ennek köszönhetően senkinek nem esett baja.

"Míg ebben az esetben a hiba csak 3 kilométeres tengerszint feletti magasságban nyilvánult meg, addig egy ettől eltérő mértékű kár súlyosabb következményekkel járt volna. Nagyobb nyomáskülönbség esetén tragédia történhetett volna"

- olvasható a jelentésben.

Obkec/para