Senkinek sem kellene félnie a haláltól - a szakértők elárulták, hogy miért

A palliatív ellátás szakértői úgy vélik, hogy a halál olyan dolog, amitől tévesen félünk - idézi a Sun-t a Nový Čas.

Senkinek sem kellene félnie a haláltól - a szakértők elárulták, hogy miért
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A haldoklásról azt mondják, hogy egyáltalán nem ijesztő. A szakemberek, akik sok halálesetnek voltak tanúi, megnyugtató szavaik vannak arról, hogy milyen is lehet, ha valaki végleg "elmegy".

Kathryn Mannix orvos, az With The End in Mind szerzője kifejtette:

„Szerény véleményem szerint a meghalás valószínűleg nem olyan rossz, mint azt sokan hiszik. A halál, akárcsak a születés, valójában csak egy folyamat."

Mannix szerint a haldoklás az öntudatlanság állapota. Tehát ha valaha is elájult valaki, tudja, hogy abban nincs semmilyen ijesztő. Ezt a betegekkel kapcsolatos saját tapasztalatai alapján magyarázta. Állítólag gyakran előfordul, hogy az idős pácienseket néha nem lehet felébreszteni alvás közben, annak ellenére, hogy még lélegzik. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ezek a személyek nem alszanak, hanem átmeneti öntudatlanságba esnek. Később, amikor felébrednek, elmondják, milyen jól aludtak, és észre sem veszik, hogy eszméletlenek voltak. Ezért a szakértők biztosak abban, hogy a halál nem ijesztő.

Az orvos az úgynevezett utolsó kilégzéstől félőket is megnyugtatta: „A legvégén lesz egy felületes légzés, majd egy kilégzés, amit egyszerűen nem követ majd újabb belégzés.

Egy intenzív osztály ápolója is a halálfélelemről beszélt. Munka közben szerzett tapasztalatait sok emberrel osztotta meg. Egyetértett Dr. Mannixszel abban, hogy a halál békés:

„A halál nem ijesztő. Egyes betegek nagyon félelmet tapasztalnak, amíg meg nem halnak. De a tényleges halál hihetetlenül békés."

Pályafutása során azonban érdekes felfedezésre jutott. Szerinte az emberek bizonyos mértékig kontrollálhatják, mikor lépnek át a másik világba. Azt állítja, hogy nem egy olyan esetnek volt szemtanúja, amikor egy beteg, akinek már régen meg kellett volna halnia, addig maradt ezen a világon, amíg egy családtagja meglátogatta, majd békésen elhunyt.

Nový Čas/para