A Rust első rendezőasszisztensét a bíró arra utasította, hogy ne akarja elkerülni a filmforgatáson történt tragédiával kapcsolatos kihallgatást

Egy új-mexikói bíró elrendelte, hogy a  Rust operatőrének, Halyna Hutchinsnak a halála miatt a Rust első rendezőasszisztense ne kerülje el, hogy leüljön az állami nyomozókkal - írja a Deadline.

A Rust első rendezőasszisztensét a bíró arra utasította, hogy ne akarja elkerülni a filmforgatáson történt tragédiával kapcsolatos kihallgatást
-illusztráció- (Fotó: AP)

Bryan Biedscheid, a kerületi bíróság bírája pénteken helyt adott Új-Mexikói Környezetvédelmi Hivatalának (OSHA) David Halls idézésére vonatkozó kérésének. Halls kedd reggel várhatóan leül az állami tisztviselőkkel.

Halls ügyvédje, Lisa Torraco vasárnap délután azt mondta a Deadline-nak, hogy „Mr. Halls szívesen együttműködik az OSHA vizsgálatával.” Torroco állítása szerint a kihallgatást  Zoomon keresztül bonyolítják le, a pontos dátumokat még nem tudni.

Korábban Halls és Torraco ragaszkodott ahhoz, hogy addig nem beszélnek senkivel, amíg a Santa Fe-i seriffhivatal be nem fejezi a Rust című film forgatásán történt tragédia kivizsgálását. Bár ez várhatóan még néhány hétig eltart, ez a vizsgálat bűnvádi eljárást vonhat maga után – ezt Mary Carmack-Altwies első kerületi ügyész nem zárta ki.
 

„Úgy tudjuk, hogy Mr. Halls bent volt a templomban, amikor a haláleset történt”

– olvasható az Új-Mexikói Környezetvédelmi Hivatalának helyettes főtanácsosa, Mia Napolitano által a héten benyújtott bírósági dokumentumokban. Tehát ki kell kérdezniük Halls-t arról, hogy mi történt pontosan a templomban.

Az állami beadvány vádlottja valójában a Rust Movie Productions LLC volt, amelynek Halls-t a környezetvédelmi minisztérium vezető pozícióban lévőnek tekinti.

Halls elismerte a Santa Fe-i seriffnek, hogy nem ellenőrizte megfelelően a szóban forgó fegyvert, mielőtt átadta Baldwinnak, és a forgatáson „hideg fegyvert” mondott. Ahogy a Deadline október 25-én beszámolt róla, Hallst kirúgták egy korábbi filmből fegyverbiztonsági hiányosságok miatt, és nem vették fel újra egy 2019-es Blumhouse TV-projektben történt személyes visszaélések miatt.

Közel két hónapja hunyt el Halyna Hutchins és sérült meg Joel Souza rendező. Egyelőre még senkit sem tartóztattak le, és senki ellen sem emeltek vádat.

Miközben a seriffhivatal vizsgálata négy eddig kiadott házkutatási paranccsal folytatódik, máris két per indult, Baldwin és Halls – a film fegyvermesterével, Hannah Gutierrez-Reeddel, Sarah Zachery kellékmesterrel, valamint producerekkel és másokkal együtt – vádlottként. Legtöbbjük védőügyvédet fogadott fel, Hutchins családja egy olyan ügyvédet, aki a jogtalan halálesetek elleni perekre specializálódott.

A Bonanza Creek Ranch rendőrsége által végrehajtott házkutatási parancsok során számos fegyvert találtak, és Adan Mendoza seriff egy október végi sajtótájékoztatón elmondta, hogy 500 lőszerre bukkantak, pontosabban vaktöltényekre, ezek keverékére és éles lőszerekre is.

Gutierrez-Reed ügyvédei a jövőbeli esküdtszékek előtt kiállnak majd  a „szabotázs” elmélet mellett, amely a Rust operatőri stábjának tömeges lemondására épül, néhány órával a forgatás előtt. Baldwin december 2-án azt mondta az ABC George Stephanopoulosnak, hogy nem húzta meg annak a fegyvernek a ravaszát, ami Hutchins halálát okozta.

Halls az ügyvédjén keresztül megerősítette Baldwin állítását, ami minden bizonnyal érdekelni fogja a környezetvédelmi hivatal csapatát is.

Deadline/para