Varázsgombát találtak Erzsébet királynő kertjében

Hallucinogén légyölő galócát találtak a Buckingham-palota kertjében, de senki sem gyanúsítja II. Erzsébet királynőt a gomba termesztésével.

A vadon növő légyölő galócákra (Amanita muscaria) a palota 22 futball pályányi kertjét bemutató televíziós dokumentumfilm felvételeire való készülés közben bukkantak. 

A karácsonykor adásba kerülő dokumentumfilmből a nézők többek között megtudhatják majd, hogy a palota kertészei miként használnak egy speciális fokhagymából készített spray-t a kártevők elijesztésére, és hogy miért szoktak nagy mennyiségű lótrágyát hozatni a közeli királyi istállókból. 

A Buckingham-palota képviselői pénteken azt nyilatkozták, hogy a palota kertjeiben több száz féle gomba nő, köztük a természetes módon előforduló légyölő galóca is. Hozzátették azt is, hogy a palota konyhájában - ellentétben például a kertben termelt mézzel és faeperrel - nem használják főzéshez a közismerten hallucinogén hatású, gyakran vallási rítusokon fogyasztott, és nagyobb dózisban akár halált is okozó gombát.


MTI/para