Brit parlament: a királynő adja bérbe a Buckingham-palotát

Kereskedelmi jellegű rendezvényekre kellene bérbe adni a brit királyi család első számú londoni rezidenciájaként szolgáló Buckingham-palotát, amelyet a jelenleginél hosszabb időre meg is lehetne nyitni a nagyközönség előtt, ha az uralkodó máshol tartózkodik - egyebek mellett ezeket a bevételnövelő intézkedéseket javasolta a kedden ismertetett, az udvar gazdálkodását szinte példátlanul élesen bíráló jelentésében a brit parlament közpénzügyi bizottsága.

Brit parlament: a királynő adja bérbe a Buckingham-palotát

A testület felrója, hogy az udvar tavaly alaposan, 2,3 millió fonttal túllépte a központi uralkodói ellátmány, a Sovereign Grant által közvetlen fenntartási kiadásokra biztosított 31 millió fontos keretet, amelynek tartaléka emiatt "történelmi mélységbe", mindössze egymillió fontra apadt.

A királyi ház azonban ennek ellenére sem gondoskodik megfelelően az "országos fontosságú örökség részét képező ingatlanok" állagfenntartásáról, és az elmúlt pénzügyi év végén a monarchia kezelésében lévő ingatlanállomány 39 százalékának állapota "a még elfogadhatónak tekinthető színvonal alatt" volt - áll a jelentésben.

Margaret Hodge, az alsóházi bizottság elnöke kedden a BBC-nek az igen kritikus hangú helyzetértékelésről kijelentette, hogy az udvarnak "hatalmas megtakarítási lehetőségei" lennének. Hangsúlyozta, hogy a Buckingham-palota például évente mindössze 78 napig van nyitva a nagyközönség előtt, és mindössze félmillió fizető látogatót fogad, miközben például London másik nagy királyi nevezetességét, a koronázási ékszereket is őrző Towert évente több mint kétmillióan keresik fel.

A Buckingham-palota egyes részeit minden év nyarán megnyitják néhány hétre a turisták előtt, ám a bizottság szerint ennél sokkal hosszabb ideig nyitva lehetne tartani, hiszen az uralkodó most már egyébként sem tölt sok időt itt. II. Erzsébet királynő jórészt csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon a londoni rezidencián, itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. A királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

A Buckingham-palotát 1993 óta nyitják meg a nagyközönség előtt bizonyos időre. A bevételekből eredetileg a windsori kastély előző évi tűzkárainak helyreállítását finanszírozták, most már azonban a királyi ház kezelésében lévő páratlan értékű műgyűjtemény, a Royal Collection fenntartására fordítják.

A 900 éves windsori kastélyban 1992-ben súlyos tűzvész pusztított. A lángok éppen II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg 45. házassági évfordulóján rohantak végig öt emelet összesen 109 szobáján és termén. A helyreállítás öt évig tartott, és 37 millió fontba került.

(MTI)