Kastélyokat épít hobbiból a kínai mágnás

"Nincs különösebb hobbim azon kívül, hogy szeretek fákat ültetni és kastélyokat építeni" - mondja Liu Csung-hua kínai milliomos, akinek hat extravagáns külsejű, a modern nagyvárosok monotóniáját színesítő rezidenciája van.

"Meg akartam valósítani álmaim kastélyait" - mondta a milliomos a windsori királyi kastélyra emlékeztető, a délnyugat-kínai csungkingi rizsmezőkből kiemelkedő egyik kastélya csipkés oromzatú tornyából.
 

Nem messze áll az öt másik kastély. Van közöttük vöröstéglás, magas toronytetős építmény, mintha egyenesen Walt Disney egyik meséjéből lépett volna ki, valamint fehér és pasztellszínű tornyocskákkal szegélyezett vár, II. Lajos bajor király híres neuschwansteini várkastélya stílusában.

"Amikor kicsi voltam, imádtam a hercegekről és a kastélyokról szóló történeteket" - emlékezett vissza az 59 éves Liu, aki elmondása szerint üres gyomorral nőtt fel vidéken, s a kulturális forradalom idején árkokat ásott. Azóta azonban rámosolygott a szerencse: az édesiparban szerzett vagyont magának, és végre megvalósíthatta kastélytulajdonosi álmait.

Az üzletember több mint 100 millió jüant (3,6 milliárd forintot) költött kastélyai építésére, és még baráti kölcsönt is igénybe vett.

Liu Csung-hua elmondta: terveit a bajorországi várkastély és a Loire menti kastélyok ihlették, de nagy hatással volt rá a spanyol Antoni Gaudí, a barcelonai Sagrada Família tervezője is.

Az építkezéseken dolgozó egyik munkás, Ma Ven-neng csak legyintett arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz kínai földön nyugati stílusú épületeket emelni. "Európai kastélyt igen könnyű építeni. A főnök irodájában van egy nagy könyv kastélyok fotóival, ez a hivatkozási alap, ennyi az egész" - mondta.

A kínai ingatlanpiac robbanása - amelyet az idézett elő, hogy az elmúlt évtizedben több mint 20 millióval nőtt a városi lakosság -, a jellegtelen lakótömbök sokasodását eredményezte. Liu ellenzi az egy kaptafára épült toronyházakat. "Kínának kastélyokra, változatos építészetre van szüksége, olyan emberekre, akik álmodni tudnak" - mondta.

A kínai városképek uniformizálódása, ahol a nagyvárosok főutcái úgy hasonlítanak egymáshoz, mint két vízcsepp, számos bírálatot váltott ki, amelyekre a hatóságok is odafigyelnek. Az utóbbi években a nagyvárosok sztárépítészeket foglakoztatnak, hogy emblematikus toronyházakat vagy merész stílusú kulturális létesítményeket tervezzenek. A hatóságok egyre szívesebben foglalkoznak a történelmi városrészek felújításával is.

Liu Csung-hua kastélyai, amelyek belül egyelőre még üresek, nyitva állnak a látogatók előtt, akinek nem okoznak csalódást.

Liu nem az egyetlen, aki kastélyépítésben éli ki magát: egy másik üzletember az egyiptomi piramisok és a versailles-i kastély másolatát építette meg.

MTI/para