Mangalica-és kopasznyakú tenyésztés folyik Károly herceg székelyföldi birtokán

Mangalicát és kopasznyakút tenyésztenek Károly herceg székelyföldi birtokán.

Mangalica-és kopasznyakú tenyésztés folyik Károly herceg székelyföldi birtokán

Hagyományos erdélyi állatfajtákat, mangalicákat és fekete kopasznyakú tyúkokat tenyésztenek Károly herceg székelyföldi gazdaságában – mondta a brit trónörökös erdélyi ügyeit intéző Kálnoky Tibor. A Székelyföldi Miklósváron élő Kálnoky Tibor elmondta, tavasszal három mangalicamalacot vásároltak a herceg zalánpataki birtokára. A nyáron pedig a Magyar Kisállat-nemesítők Génmegőrző Egyesülete jóvoltából hat erdélyi fekete kopasznyakú tyúkkal és egy kakassal is gyarapodott az állomány. 

Kálnoky Tibor elmondta, a herceg mindenütt arra törekszik, hogy autentikus helyi állatok és növények vegyék körül. A trónörökös Cornwall hercegségben is megannyi kihalófélben levő régi állatfajtát tenyészt, és ezeket kisállat-kiállításokra is benevezi. "Nem kizárt, hogy ha elkezdjük a kopasznyakú tyúkok tenyésztését, mi is megjelenünk majd a kisállat-kiállításokon" – jegyezte meg. Helyi gyümölcsfajtáknak is menedéket adnak Károly herceg zalánpataki birtokán, tavaly batul és pónyik fajtájú almafa- és beszterceiszilvafa-csemetéket ültettek.

A Károly herceg tulajdonában lévő rétekről kaszált szénával táplálták az Alkony nevű lovat, amelynek nyergében Sepsiszentgyörgy lovasa a középdöntőig jutott az idei Nemzeti Vágtán. 

A brit trónörökös évről évre ellátogat Erdélybe, ahol több birtokot is vásárolt. Ezek egyike a székelyföldi zalánpataki, ahol három parasztházat újított fel és tett vendégfogadásra alkalmassá. A brit királyi családnak erdélyi gyökerei is vannak: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben.

(MTI)