Bolond a Buckingham-palota betörője?

Elmegyógyintézetben vizsgálják azt a betörőt, akit a minap a Buckingham-palotában, a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján fogtak el.

Bolond a Buckingham-palota betörője?

Az incidens nyomán támadt hatósági idegességet jelzi, hogy - csak félig-meddig cáfolt - vasárnapi sajtóértesülés szerint az eset után néhány nappal a palota biztonságára ügyelő rendőrök állítólag II. Erzsébet királynő egyik fiára is fegyvert fogtak, mert betörőnek nézték.

A The Sun vasárnapi beszámolója szerint a palota egyik dísztermében múlt hétfőn elfogott behatoló a 37 éves Victor Miller, "civilben" zenei producer és részmunkaidős lemezlovas, aki - ha hinni lehet saját honlapjának - olyan nevekkel dolgozott, mint a tragikus sorsú Amy Winehouse, a két éve elhunyt kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit souldíva.

A The Sun bennfentes forrásai szerint Millert a hatóságok 28 napos megfigyelésre egy elmekórtani intézetben helyezték el.

A lap előző nap tárta fel, hogy betörő járt a Buckingham-palotában. A tetteseket a helyszínen őrizetbe vették; Millert a palota egyik díszes termében, a másikat az épületen kívül. Ő a hatósági gyanú szerint Miller segítőtársa volt.

A Scotland Yard hivatalosan megerősítette az értesülést. A The Sun bennfentes forrásai szerint a behatoló egyszerűen átmászott a London közepén emelkedő palota parkjának kerítésén, és egy ajtót berúgva bejutott az egyik terembe, amelynek falait egyebek mellett Rembrandt és Rubens festményei díszítik.

Az incidens súlyos kérdéseket vet fel a brit királyi család rezidenciáinak biztonságával kapcsolatban és az ideges rendőrök a jelek szerint úgy döntöttek, hogy a továbbiakban semmit nem bíznak a véletlenre.

Ennek jegyében a Buckingham-palota védelmét ellátó egységek a The Sunday Express beszámolója szerint a betörés után két nappal András yorki herceget, a királynő 53 esztendős másodszülött fiát is fegyverrel a kezükben vonták kérdőre a palota udvarán. A rendőrök, akik nem ismerték fel Andrást, a lap forrásai szerint "kezeket fel" felszólítással csaptak le a hercegre, aki éppen egy hivatalos rendezvényről tért vissza palotabeli irodájába, majd ráparancsoltak, hogy feküdjön a földre. Ezután "feszült fél perc" következett, és fennállt még annak a veszélye is, hogy András herceget a két rendőr lelövi - legalábbis a The Sunday Express forrásai szerint.

A Scotland Yard vasárnap elismerte, hogy a Buckingham-palota biztonsági őrizetének két egyenruhás tagja szerdán személyazonosságának igazolására szólított fel "egy embert" a palota kertjében, ám az illetőt "megnyugtató módon" sikerült azonosítani.

A rendőrségi közlemény nem említi, hogy András hercegről volt szó, a Scotland Yard ugyanakkor cáfolta, hogy a rendőrök fegyvert rántottak volna.

A múlt hétfői betörés volt a legsúlyosabb biztonsági incidens azóta, hogy 1982 júniusában Michael Fagan munkanélküli kőműves a Buckingham-palota egyik nyitott ablakán át bemászott a királynő hálószobájába és félórát üldögélt az uralkodó ágya szélén, míg a testőröknek feltűnt, hogy valami nincs rendben. Őrizetbe vétele után Fagan azt mondta: csak azt akarta, hogy a királynő megtudja, milyen nehéz egy hat gyerekét egyedül nevelő munkanélküli sorsa.

A vasárnapi The Sun megszólaltatta az idén 62 éves Fagant, aki kijelentette: véleménye szerint Miller is tiltakozni akart valami ellen vagy valamire fel akarta hívni a figyelmet a betöréssel. Fagan - aki ellen annak idején végül nem emeltek vádat - hozzátette: nem lepte meg az újabb betörés, mivel a Buckingham-palota az egyetlen épület, ahol "ilyen kinyilatkoztatásokat lehet tenni".

 - mti/para -