Mégsem az orális szex okozta Michael Douglas torokrákját?

Cáfolta Michael Douglas sajtósa, hogy az Oscar-díjas színész-producer az orális szexet tette volna felelőssé torokrákja kialakulásáért.

A The Guardian című brit lap hétfőn közölt egy interjút a filmcsillaggal, amely szerint Michael Douglas az orális szex révén szerzett HPV-vírusnak tudta be rákbetegségét.

"Anélkül, hogy túlságosan a részletekbe mennék, ezt a rákfajtát a HPV (humán papillomavírus) okozza, amelyet cunnilingus (egy nővel folytatott orális szex) révén lehet elkapni" - mondta a színész.

Szóvivője, Allen Burry szerint azonban Douglas sosem állította, hogy az ő esetében nem ez volt a rák oka, pusztán arról beszélt az interjúban, hogy mi okozhat rákot. Az újság riportere arról faggatta az Oscar-díjas sztárt, hogy vajon a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás hozzájárult-e betegsége kialakulásához.

Szakértők szerint a dohányzás és az alkohol a szájüregi rák leggyakoribb oka, ugyanakkor a HPV-t is összefüggésbe hozták már a torokrák egy bizonyos fajtájával.

Douglasnél a negyedik stádiumban lévő torokrákot diagnosztizáltak 2010-ben. Bár súlyos volt a betegség, a sugárkezelésre és a kemoterápiára jól reagált, és azóta már bejelentette, hogy felgyógyult.

mti/para