Kecskepásztort keres a prágai önkormányzat

Kecskepásztort keres a cseh főváros. A nyilvános pályázatot március elején írták ki, és a prágai városi tanács illetékes bizottságának a hét végéig kell a több mint egy tucat jelentkező közül kiválasztania a leginkább megfelelő embert.

A pásztor május elsejétől öt-hat hónapra mintegy félszáz kecskét és juhot kap a keze alá, amelyekkel le kell legeltetnie a Prága peremén található szabad füves, gyomos, bokros területeket. "Olyan nehezen megközelíthető zöld területekről van szó, amelyeket semmiféle technikával nem lehetne normálisan rendben tartani" - nyilatkozta Dan Frantík, a fővárosi hivatal zöld területekért felelős osztályának vezetője.

Az érdekes és a mai világban egyáltalán nem mindennapi és közismert munka iránt többnyire a fiatalabbak érdeklődnek, akiknek nem okoz gondot az egész napi "sétálgatás", illetve az állatokkal való folyamatos éjjel-nappali törődés. A kecskepásztori állás egyik komoly feltétele a büntetlen előélet mellett az, hogy az illetőnek igazolnia kell: vannak tapasztalatai az állatokkal való törődés terén.

Bár a mintegy fél évre szóló munkaszerződés nagy igényeket támaszt a pásztor iránt, a fizetés sem mindennapi. A tavalyi évben pásztorkodó fiatalember például majdnem kétezer koronát, azaz több mint húszezer forintot kért és kapott egy napra. Ez a csehországi átlagbér duplája. A kecske- és juhnyáj fenntartásának költségeit a főváros állja.

"Prága zöld területein korábban évszázadokon keresztül természetesek voltak a kecskék, a juhok, a libák, a kacsák, a tehenek és más állatok is. Az első Csehszlovák Köztársaság (1918-1938) idején azonban már szervezett legeltetéssel tartották karban a nehezen megközelíthető fővárosi zöld területeket. Ez a hagyomány lett felélesztve a múlt század nyolcvanas éveiben, s az a tapasztalatunk, hogy ez nagyon hasznos" - mondta Frantík.

(MTI)