Így élhető túl a lottóötös

Ezt tegye, ha megnyerte a magyarországi ötöslottó főnyereményét, az 1 milliárd 200 millió 965 ezer 310 forintot (3,91 millió euró).

Először is keressen egy jó pszichológust. Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek ugyanis régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. A szakemberek állítják, hogy a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, sőt, éppen ellenkezőleg, nagy valószínűséggel tönkreteszi az életét, hiába az öröm az első reakció.

Ez a lottón főnyereményt megütő nyertesek életét vizsgálva - nem tart sokáig, a mámorító első hetek után jön a kijózanodás. Sonja Lyubomirsky "Hogyan legyünk boldogok?" című könyvében ezt úgy fogalmazza meg, hogy az emberek könnyen hozzászoknak a jóhoz, és egy-egy pozitív változás, például nagy összegű nyeremény fölött érzett euforikus öröm néhány hét után eltűnik, azután hamar visszaállnak az addigi, átlagos boldogságszintre.

Magyarországon kevés a lehetőség arra, hogy a nyeremény okozta lelki és életminőségbeli változásokat konkrét eseteken keresztül vizsgálhassuk, hiszen nálunk a nagy nyertesek titkolják a kilétüket. (A bujkálás, az elköltözés kényszere, az "új élet" kezdésének szükségessége persze már önmagában is életminőséget rontó tényező, hiszen ez a szorongás megfosztja őket attól, hogy eddigi környezetükben, felhőtlenül örülhessenek.)

Amerikai esettanulmányok vannak ottani, ismert nyertesekről, és érdekes eredményre jutottak. Többségüknél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt, sőt, olyan is akadt, aki boldogtalanabb lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben, amelyek addig örömet szereztek neki.

Kaliforniában betegségként nevezték meg a hirtelen meggazdagodott ember állapotát: a sudden wealth syndrome-ban szenvedő szorong az új helyzetben, új társadalmi pozíciójában megfelelési kényszer gyötri, rettenetes stressz nyomasztja, és előbb-utóbb utoléri a depresszió.

Legyen titokban lottómilliárdos

Ha Fortuna szombaton éppen önre mosolygott, az első és legfontosabb teendője, hogy tartsa titokban. Ne változtassa meg a szokásait! Ne váljon hirtelen nagyvonalúvá, adakozóvá. Ne mondjon hirtelen föl, küldje el a főnökét a melegebb éghajlatra, ha eddig meghunyászkodóan viselkedett!

Mivel egy ilyen volumenű változást nem könnyű lelkileg feldolgozni, ezért a legjobb, ha már a húzást követő héten elvonul egy kicsit a külvilágtól. Ez célszerű, ugyanis a legjobban akkor tudja átgondolni, mi is történt önnel, merre induljon tovább, ha egy csendes, nyugodt helyen, messze a város zajától húzza meg magát.

Ha ezzel mind megvan, induljon el, és különböző bankokban nyisson egy tucat új bankszámlát.

Hír24