Hatszáz gyereke született egy spermadonor tudósnak

Legalább 600 gyereke született egy spermadonor osztrák tudósnak.

Wiesner a klinikához segítségért forduló nőknek azt ígérte, hogy "magas intelligenciájú" donortól kapnak hímivarsejteket. Magát is ebbe a kategóriába sorolta, és ő is adakozott a klinikának donorként. Mintegy másfél ezer nőt segített gyermekáldáshoz az intézet.

Az osztrák tudós 1972-ben meghalt. Tevékenységére nemrégiben derült fény, miután két férfi rádöbbent, hogy egymásnak vadidegenek, mégis féltestvérek, mindkettőjük apja Wiesner. Egyikük - Barry Stevens kanadai filmgyártó - 1952-ben fogant a londoni klinikán. Szerinte még vagy ezer féltestvére van apai ágon. A másik férfi - David Gollancz brit ügyvéd - csak 600 fősre becsüli féltestvérei seregét.

A Barton Klinika - amely a feleségről kapta nevét - ténykedése eléggé vitatott volt, mivel csak kis számú és különlegesen kiválasztott, magas intelligenciájú donortól használt sejteket. Köztük volt Derek Richter vegyész, neki is legalább száz gyereke lehet. A klinika orvosi feljegyzéseit megsemmisítették - adta hírül az austriantimes.at című hírhonlap.

 - mti -