Carlos Slim 5 milliárdot bukott, de még mindig a leggazdagabb

Megőrizte vezető helyét Carlos Slim a világ leggazdagabb embereinek a Forbes magazin által szerdán közzétett listáján.

A 72 éves mexikói üzletember vagyonát 69 milliárd dollárra becsülte a tekintélyes pénzügyi magazin, amelynek listáját Slim immár három éve vezeti, elsősorban telekommunikációs birodalmának köszönhetően. Érdekeltségei a pénzügyek, a kiskereskedelem és a nyersanyag-, illetve energiapiacra is kiterjednek. Az utóbbi években külföldön terjeszkedett, résztulajdonosa lett az áruház-üzemeltető Saks társaságnak, a The New York Times Co. kiadónak.

Carlos Slimet két amerikai, Bill Gates, a Microsoft alapítója és Warren Buffett nagybefektető követi 61, illetve 44 milliárd dolláros vagyonnal a Forbes szerint. Gates és Slim között szűkült a távolság, miután Slim vagyona a tavalyi 74 milliárdról zsugorodott 69 milliárdra, Gates vagyona viszont gyarapodott: 56 milliárdról hízott 61 milliárdra.

Negyedik helyen áll 41 milliárd dollárra taksált vagyonával az LVMH luxuskonszern francia vezére, Bernard Arnault, ötödik a szintén divatkonglomerátumot vezető spanyol Amancio Ortega 37,5 milliárd dollárral.

A hatodik helye foglalja el az amerikai Larry Ellison, az Oracle Corporation társalapítója 36 milliárddal, hetedik a brazil mágnás, Eike Batista 30 milliárddal. Nyolcadik helyre volt elég a svéd Stefan Perssonnak, a Hennes & Mauritz divatcég tulajdonosának 26 milliárdos vagyona, kilencedik a hongkongi Li Ka-szing (Li Ka-shing) üzletember 25,5 milliárddal. A lista tízedik helyén a német Karl Albrecht, az Aldi diszkontélelmiszer-lánc társalapítója szerepel 25,4 milliárd dolláros vagyonnal.

Az idei a 25. alkalom, hogy a Forbes kiadja évente közzétett listáját. Ezúttal rekordszámú, 1226 ember szerepel rajta, a világ leggazdagabbjai átlagosan 3,7 milliárd dollárnyi vagyont halmoztak fel.

A legtöbb milliárdos - szám szerint 425 - az Egyesült Államokban él, Oroszország ebben a tekintetben átvette a második helyet Kínától. Az összesítés alapján Oroszországban 96, Kínában - az ország szárazföldi részén, nem számítva Hongkongot és Makaót - 95 milliárdos él.

A világ legvagyonosabb emberei közül 78 lakik Moszkvában, az orosz fővárost New York követi 58, London pedig 39 milliárdossal.

MTI/para