Másfélmillió eurót raboltak egy spanyol apácazárdából

A spanyol rendőrség keddi közlése szerint másfélmillió eurót raboltak el apácáktól az ország északi részén.

A több mint négyszázmillió forintnak megfelelő összeget műanyag zacskókba rejtve tárolták a zaragozai apácazárdában. A hatóságok azt is vizsgálják, miért volt az apácáknál ilyen szokatlanul sok készpénz - írta a helyi sajtó.

A Santa Lucia zárda nővérei február 28-án jelezték a rendőrségen, hogy egy ajtót feltörve találtak és nagy mennyiségű pénznek nyoma veszett - közölte Zaragoza város rendőrségi szóvivője. Elmondása szerint az apácák műanyag zacskókban másfélmillió eurót (410 millió forint) tartottak a zárdában. A helyi sajtó értesülései szerint főleg ötszáz eurós bankjegyek voltak a zacskókban.

Az El Periodico de Aragon című helyi lap cikke szerint a spanyol hatóságok nem csak a rablást vizsgálják, hanem azt is, hogy honnan származik az apácazárdák esetében szokatlanul nagy összeg. Az apácák elmondása szerint a pénzt évek alatt gyűjtötték össze. A rendőrségi szóvivő közlése szerint a nagy összeget részben megmagyarázza, hogy az egyik apáca festményeket árul.

A spanyol lap írása szerint Isabel Guerra nővér festményeit nagyra értékeli a művészvilág, alkotásaiért akár 48 ezer eurót is adnak a gyűjtők. A lap információi szerint az apáca festményei olyannyira keresettek, hogy általában várólistára kell helyezni a reménybeli vásárlókat.

A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a tettes vagy tettesek tudták-e, mekkora összeget rejtegetnek az apácák.

 

fh