Befőttesüvegbe zárt Elvis-haj került kalapács alá

Elvis Presley befőttesüvegbe zárt haját árverezték el egy memphisi aukciós házban. Az üvegnyi haj, amelyet éveken át gyűjtögetett a rock and roll királyának fodrásza, 10 700 fontért (3,6 millió forintért) kelt el szombaton a Heritage Auction Galleriesben, Memphisben.

A különleges ereklye nem csupán egyetlen tincs, mint ahogy például Napóleon, Beethoven vagy Schiller esetében fennmaradt: itt valóban egy teljes üvegnyi fekete hajról van szó, amelyhez ráadásul egy, a valódiságot tanúsító bizonylat is jár.

Elvis Presley éveken át csak személyes fodrászának, Homer Gillelandnak engedte meg, hogy ollójával a hajához érjen. Az aukciósház információi szerint a férfi még egy hitelkártyát is kapott, hogy bármikor a turnézó zenész után utazhasson, amennyiben annak hajvágásra vagy hajszíne frissítésére van szüksége.

Gilleland szinte minden levágott hajtincset megőrzött, majd elajándékozott a barátainak. A most kalapács alá kerülő üveget Tom Morgan seriffnek adta.

Az összesen négyszázezer fontos (136,5 millió forintos) bevételt hozó árverésen huszonötezer fontért (8,5 millió forintért) kelt el Elvis egyik tizennyolc karátos arany és gyémánt gyűrűje, a külön neki készített legendás aranyozott napszemüvegeinek egyike pedig 13 800 fontot (4,7 millió forintot) ért egy rajongó gyűjtőnek.

Nem kelt viszont el az aukció legértékesebb kikiáltási tárgya, Elvis fehér zongorája, amely az előzetes becslések szerint legalább egymillió font bevételt hozott volna. Az arannyal díszített White Knabe Grand Piano 1957 és 1969 között volt a memphisi Graceland-villa zeneszobájának dísze.

mti/para