Michelle Obama hadjáratot indít a kövérség ellen

Michelle Obama szerint az elhízottság Amerikában járvány, az ország egészségét és gazdaságát is fenyegető legnagyobb veszélyek egyike.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint az amerikai gyerekek és felnőttek közel egyharmada, 32 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Míg 1965-ben a gyerekeknél (6-11 év) négy, a tizenéveseknél (12-19 éves korosztály) öt százalék volt a kövérek aránya, 2008-ban ez a mutató már 18, illetve 19,6 százalékra szökött fel.

Az elnök felesége a polgármesterek konferenciáján a nyers adatok fényében elmondta, hogy ha nem változnak meg a jelenlegi folyamatok, akkor az amerikaiak fele tíz éven belül nemcsak túlsúlyos, hanem elhízott lesz. A kövér emberek egészségét több betegség fenyegeti, iszonyatosan megnövekedhetnek az egészségügyi kiadások - hangsúlyozta.

Michelle Obama dicsérte több polgármesternek a kövérség visszaszorítását célzó törekvéseit. Robert Cluck a texasi Arlingtonban például lépésszámláló készülékek kiosztását rendelte el iskolások körében, hogy azok tudják, mennyit sétálnak naponta. Mick Cornett, Oklahoma City polgármestere pedig fogyási programokat hirdetett, amelyeknek köszönhetően a városlakók összesen egymillió fontot (453 ezer kilogrammot) veszítettek testsúlyukból (maga Cornett 18 kilót adott le).

A first lady azt akarja elérni, hogy Amerika-szerte olyan, józan ész alapú programokat vezessenek be, amelyek alapján a gyerekek egészségesebb életet élhetnek. Az iskolákban táplálóbb ételekre van szükség, és a gyerekeknek több lehetőséget kell biztosítani a testmozgáshoz.

Michelle Obama nem titkolja, hogy azt reméli: a Fehér Házból távozva az a tevékenység lesz az egyik legfőbb öröksége, amelyet most a gyerekek kövérségének csökkentése érdekében folytat. Ennek része, hogy a washingtoni elnöki rezidencia kertjében házi veteményest alakított ki, és sok olyan gyerekprogramot szervez, amely a szabadban zajlik és sok testmozgással jár.

Az ország első asszonya elmondta, hogy pontosan ismeri a mai szülők gondjait. Nem is olyan régen ő is teljes munkaidőben dolgozott, és előfordult, hogy egy-egy nehéz nap után hazaérve, amikor üres volt a hűtő, és a gyerekek éhesek voltak, pizzát rendelt vagy beugrottak egy olcsó, gyors hamburgerre. "Nem voltam mindig tudatában, hogy mennyi kalóriát és zsiradékot ettünk meg a feldolgozott ételekkel (...) A gyerekorvosunk figyelmeztetett, hogy változtatni kellene az étrendünkön" - vallotta be. Szerinte sok szülő helyesen akar eljárni, de a modern élet körülményei ezt mintha gyakran nem engednék meg: kevés a pénz és az idő, nincsenek friss termékeket árusító piacok, az iskolákban csökkentik a tornaórák számát és a szabadidős programokat.

Michelle Obama szerint nem kell valami felfedezésre vagy találmányra várni, hogy a probléma megoldódjon, mindenekelőtt akaratra van szükség. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy hosszú távú gond ez, amely nem oldódik meg egy év vagy akár egy elnöki ciklus alatt.

Margo Wootan táplálkozási szakértő rámutatott: az elhízás súlyos problémája miatt az amerikai szakemberek már egy évtizede kongatják a vészharangot, ám ha a first lady is elkezd kampányolni az ügyben, remélhetően valódi változásokat lehet elérni.

MTI/para