Kitüntették Tökit, Magyarország legsikeresebb rendőrkutyáját

Kitüntették az ország legsikeresebb rendőrkutyáját és gazdáját; az újságírók által "szuperebnek" titulált kutya a tízéves pályafutása során több tucat bűnözőt fogott el, eltűnt asszonyokat és férfiakat talált meg.

A Töki névre hallgató négylábú bűnüldöző oklevelet, gazdája Skrek Roland, a Kaposvári Rendőrkapitányság rendőr-törzszászlósa pedig tárgyjutalmat kapott.

A kézenfekvő persze az lenne, ha Töki kapott volna tárgyjutalmat - mondjuk egy tetszetősen formás és ízletes csontot, vagy valami különleges ropogtatni való kutyacsemegét - és a gazdája egy díszes kivitelű oklevelet. De ha már így történt, hát így történt. Tény, hogy a ma már nyugdíjas korba lépett német juhász tisztességgel szolgált a gazdája mellett, mindketten kiérdemelték hát az elismerést.

A Kaposvári Rendőrkapitányság kutyakiképzője a Kántor című nagysikerű rendőrkutyás sorozaton nevelkedett. Tökit két hónapos korában százezer forintért vette meg, és hogy nem csinált rossz vásárt, bizonyítja, hogy a folyamatos tanítás, kiképzés és továbbképzés meghozta az eredményét. Töki - nevét egyébként onnan kapta, hogy már zsenge kan korában is folyton a szukák után kajtatott - országos hírnévre tett szert, bravúros nyomozások sora kötődik a nevéhez.

Miként szokás egy ilyen "ranglétrás" szervezetnél, Töki maga is végigjárta a fokokat, noha a rangszerzésről lemaradt - ezt a rendszerváltás után eltörölték.

A képzett ebnek köszönhetően akadtak a nyomára eltévedt embereknek, de az országos sajtóban csak "Rambóként" emlegetett, a somogyi erdőkben hosszú ideig bujkáló bűnözőnek is, aki hiába igyekezett, nem tudta megtéveszteni a kitartó rendőrkutyát.  Más alkalommal egy családi ház kifosztóihoz vitt az útja, ahol a lopott arany ékszerek és a műszaki cikkek is előkerültek.

 

MTI/PARA