A drogbáró vízilova okoz fejtörést Kolumbiában

Egy kéttonnás víziló miatt került nehéz helyzetbe a kolumbiai kormány, amely júniusban rendelte el a szabadon élő Pepe kilövését, mivel Pablo Escobar elhunyt drogbáró vízilova "károsította a környezetet".

A kivégzett Pepe miatt állatvédők tüntettek Bogotában, ahol a napokban a víziló története lett a vezető hír.

Az ügy akkor kapott nagy visszhangot, amikor a kolumbiai újságok hasábjain napvilágot láttak azok a felvételek, amelyeken katonák parádéznak a lelőtt Pepe mellett.

Pepe annak a 23 fős hippo családnak a tagjaként került Afrikából Kolumbiába, amelyet a medellini drogkartell feje, Pablo Escobar hozatott a latin-amerikai ország észak-keleti részén fekvő magán állatkertjébe 1981-ben. Escobarral 1993-ban végeztek, ezt követően a Hacienda Nápoles és a hozzá tartozó állatpark az állam kezére jutott. Pepe és élettársa, Matilde, valamint csemetéjük, Pepito 2006-ban "került szabadlábra", ahol aztán mindenre ráakadtak, amire csak szükségük volt.

A békés vízilócsalád nagy népszerűségnek örvendett a vidéken, a környék lakói olyannyira megszerették őket, hogy katonai beavatkozásra volt szükség ahhoz, hogy megfékezzék a vadászokra támadó farmereket.

A Pepe lelövéséről érkező hírek hatalmas felháborodáshoz vezettek, ennek eredményeként a kormány visszavonta Matilde halálos ítéletét. Matilde egyébként Pepe lelövése óta Pepitóval szökésben van. A Kolumbiából érkező hírek hallatán több állatkert, többek közt egy Costa Rica-i is, felajánlotta, hogy befogadja a drogbáró vízilovait.

 

MTI/PARA