Meghalt az arc-és kéztranszplantáción átesett férfi

Meghalt az a francia férfi, aki először a világon arcátültetésen és kétszeres kéztranszplantáción esett át áprilisban.

Megállt a szíve egy műtét közben, melyet már az átültetések után végeztek rajta. Laurent Lantieri sebész azt nyilatkozta, hogy egy fertőzés jelent meg a beteg szervezetében pár héttel a transzplantáció után. Azért volt szükség egy újabb operációra, hogy ezt a fertőzést megállítsák, ám a beavatkozás közben leállt a férfi szíve és meghalt. Azt is elmondta, hogy fertőzések gyakran előfordulnak átültetések után. A transzplantált férfinál azonban egyetlen biopszia vizsgálat sem mutatta ki, hogy a szervezet nem fogadja el az idegen testrészeket. Arra sincs magyarázat, hogy miért állt le a szíve, mivel nem voltak érrendszeri problémái sem. A halál pontos oka csak a boncolás után fog kiderülni. 

A francia sebészcsoport szinte teljesen új arcot ültetett át a francia férfinél, emellett új karokat is kapott. A műtét 30 órán keresztül tartott, több mint 40 orvos volt jelen a beavatkozásnál. A páciens több mint egy évig volt rajta a transzplantációs listán. Arcán és kezén súlyos égési sérülések voltak, ami miatt nem tudott rendes életet élni.

Az egész világon eddig további öt arcátületést végeztek, ebből hármat Franciaországban.  A mostani transzplantáció volt az első, mikor arcot és két kezet egyszerre ültettek át az orvosok. Az első sikeres arcátültetést 2005-ben végezték el Franciaországban egy 38 éves nőn, akinek arcát kutyája marcangolta szét, miközben ő aludt.

SITA, -esz-