Pókerhez nem elég a színészi rutin

Reneszánsza van a pókernek Amerikában. Nemcsak a profik ülnek le egyre nagyobb számban a zöld asztalhoz, hanem rákapnak a hollywoodi sztárok is.

Az üzleti lehetőséget megszimatolva a honlapok is bemutatják az érdekesebb versenyeket, pókeriskolák nyílnak. Charles R.Nesson volt harvardi professzor pedig létrehozta a Global Poker Strategic Thinking Societyt, amely a póker pozitív hatásainak ismertetését tűzte ki célul. A professzor szerint a póker fejleszti az elemzési képességet és megtanít uralkodni az érzelmeken.

Roger Rodd komikus, profi pókerjátékos, új karriert épített magának azzal, hogy pókerguru lett, aki hírességeket avat be a játék rejtelmeibe. "Vannak színészek, akik 50 ezer dolláros nevezési díjat is készek kifizetni egy versenyre és nem akarják, hogy az első arra járótól kapják a pofonokat. És nehogy azt gondolják, hogy a színészkedés a segítségükre van, itt olyan játékosok vannak, akik egész életüket pókerezéssel töltötték. Ha nem dolgozol keményen, nem számít a neved" - magyarázta Rodd a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Az első sztár, akit elbűvölt a póker, Ben Affleck volt. Gyakran látni őt a Las Vegas-i versenyeken. A példáját követte Robert Duvall és Eric Bana. Ez utóbbinak csak ürügyül szolgált, hogy filmet készített a játékról. De nemcsak férfiak, a nők is engedtek a kártya ördögi csábításának. Jennifer Tilly, aki Oscar-jelölést kapott Woody Allen Lövések a Broadway-n című filmjében nyújtott alakításáért, úgy véli, a színészi játék csak "vicc" a pókerhez viszonyítva. "Ülni az asztalnál olyan, mintha az ember egy meredély szélén lenne. Jó felkészültség, számítóképesség, erős idegek kellenek hozzá." Szép sikerei vannak, győzött már partnerével egy versenyen és csak akkor filmez, ha a játék mellett ideje engedi.

Matt Damon egyelőre ellenáll a kísértésnek, bár már ő is belekóstolt. "A póker demokratikus játék, ha tévedsz, fizetsz. Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy ülsz a asztalnál, és senki sem úgy néz rád, mint híres emberre. Csak az a pasas vagy, akit a leghamarabb ki kell ütni" - mondta.

MTI/para