Kubai blogger a 100 legbefolyásosabb személyiség között

Egy kubai blogger is felkerült azokat a médiasztárokat, politikusokat, művészeket, tudósokat és vallási vezetőket magában foglaló százas listára, amelyet minden évben az amerikai Time magazin állít össze a világ legbefolyásosabb száz személyiségéről. A 32 éves hölggyel, Yoani Sanchezzel a France Info francia hírrádió Havannában készített interjút.

"Tényleg meglepődtem. A nevem Vlagyimir Putyin és a dalai láma között! ... Pedig én csak egy hétköznapi ember vagyok, aki a mindennapjairól beszél. Valószínűleg ettől sikeres a blogom ... Talán meglepő az én nevemet látni ezen a listán, és nem Fidel Castróét. De ez tök természetes, ő már a múlt embere" - reagált a hírre a fiatal kubai internetes újságíró.

Yoani Sanchez, számolt be a France Info, a havannai Forradalom tér közelében található egyik lakótelepi ház tizedik emeletén él szintén újságíró férjével. Itt írja a francia médiában az egyik hiteles kubai hírforrásként kezelt szórakozató és ironikus blogját (http://www.desdecuba.com/generaciony), amelyre havonta 4 millióan klikkelnek, és amelyben rendszeresen viccelődik a közelmúltban meghirdetett reformok csigalassúságán.

A bloggert még semmilyen súlyosabb inzultus nem érte a kubai hatóságok részéről, de kommentárjait rendszeresen cenzúrázzák és kiutazási engedélyt sem kap az országból.

"Meg akarok szabadulni a kubai korlátoktól. És napról napra szabadabbnak érzem magam, ahogy egyre kényesebb témákról írok, mint például a gazdaság vagy a Raúl Casto vezette kormány új intézkedései. Mindenről írok, számomra nincsenek tabuk" - hangoztatta az interjúban a kubai asszony.

Yoani Sanchez szerint nagyon sok kubainak sikerül már kijátszania a korlátokat és a fiatalok rendszeresen interneteznek. A feketepiacon jutnak hozzá jelszóhoz, majd hajnalban tudnak "kalózkodni" hivatalok vagy külföldiek által fenntartott internetes vonalakon.

A blogger meg van arról győződve, hogy az internet fokozatosan megváltoztatja a kubaiak életét: információkat szerezhetnek olyan dolgokról, amelyekről a tévé, a rádió és az újságok nem számolnak be Kubában. Emellett a virtuális világban megtanulnak vitázni, amit a valós életben is egyre gyakrabban lehet tapasztalni Kubában.

"Eleinte sokan sértegettek, de úgy érzem, a kommentárok színvonala sokat javult. Természetesen sok kubai netező attól tartva, hogy rátalálnak, még fél feltenni a véleményét a világhálóra, de egyre többen vesznek részt a vitákban" - véli Yoani Sanchez.

(MTI/parameter)