Spermadonorhiány Kínában

Közel ötezer gyermektelen kínai házaspár keres spermadonort a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, 80 százalékuk azonban a megfelelő alany hiányában hosszú várólistára kerül. Kínában a férfiak nemzőképtelensége egyre súlyosabb problémát jelent.

Minden hatodik kínai házaspár fogantatási problémákkal küszködik, egyharmaduknál a spermiumok rendellenessége vagy teljes hiánya miatt nem sikerül a gyermekvállalás. Az ilyen pároknál az anonim donorral történő mesterséges megtermékenyítés lehet a megoldás. A kuangtungi családtervezési kórház spermabankjához forduló pároknak azonban csalódniuk kell, donorok hiányában több ezren kerülnek várólistára.

"2001 óta közel ötezer házaspár adta be igényét, ám közülük eddig ezer szülőnek sikerült megfelelő spermadonort találni" - mondta Tang Li-hszin (Tang Lixin) az intézmény igazgatója.

A spermabank jelenleg csak néhány ezer minősített donorral rendelkezik, mert az utóbbi néhány évben az adományozott spermiumoknak mindössze 28 százaléka volt alkalmas a mesterséges megtermékenyítésre. A nemzetközi sztenderd szerint a nemzőképes férfiaknál minimum 20 millió ivarsejt található egy milliliternyi mintában, ahhoz hogy valaki donor lehessen, ennek a számnak el kell érnie a milliliterenkénti 60 millió ivarsejtet, így sok lehetséges donor már ekkor kiesik rostán - magyarázta Tang.

Egy kínai országos felmérés szerint Sanghajban a donorok közül mindössze 21 százalék volt alkalmas. Pekingben még ennél is rosszabb az arány: a leadott minták 15 százaléka használható mesterséges megtermékenyítésre. Tang szerint főként az alkohol és a dohányzás befolyásolja a spermiumok minőségét.

A kínai szabályok szerint a donorok krónikus betegségektől, valamint a családban örökletes genetikai betegségektől mentes, 22 és 45 év közötti egyének lehetnek. A kínai spermabankok ajánlása szerint az sem árt, ha a donor vércsoportja a gyermeket váró házaspár egyik felével azonos. Néhányan elmondják gyermekeiknek, hogy miként születtek, sokan viszont az igazat örökre titokban tartják. Az azonos vércsoporttal a későbbi félreértések megelőzhetők - tette hozzá az igazgató.

(MTI-Panoráma)