Szombaton véget ért a pamplonai bikafuttatás - videóval!

A spanyolországi fesztivál múlt szombaton kezdődött, a szűk utcás bikafutamok ma érnek véget. A legsúlyosabb bika az idén 5 kiló híján hét mázsás, a legsoványkább pedig 650 kilót nyom.

A Fiesta de San Fermín hivatalosan a bőrkulacsok védőszentjének életéről és munkásságáról emlékezik meg – valójában az Encierro de los Toros-ról, avagy a bikák futtatásáról híresült el. Az utóbbi szertartást az egyhetes ünnep minden hajnalán megrendezik, alkalmat adva az adrenalin szerelmeseinek, hogy több 600 kilós, ölésre idomított bikával kergettessék végig magukat a város utcáin.

A gyengébb idegzetűek számára, akik inkább nézni szeretik a veszélyt, minden este bikaviadalokat rendeznek. El Litri, az 1950-es évekbeli sztármatador egyszerűen és emlékezetesen fogalmazta meg a szakmájához szükséges sztoicizmust: „amikor belém hatol a szarv, kikapcsolok, mintha leoltották volna a villanyt”. Éjszakánként a bátrak és félénkek egyaránt élvezhetik a tűzijátékot, a féktelen ivást, az éneklést és a táncot a bájos, öreg városka utcáin.

A pamplonai fesztiválok kezdete a XVI. század végére nyúlik vissza. Az emberi veszteségekről 1924 óta készülnek feljegyzések. Ezek eddigi összesített áldozati mérlege: 13 halott. Legutóbb, 1995-ben történt halálos baleset, egy 22 éves amerikai férfit öklelt halálra bika.

(HVG)

Az idei futamról készült beszámoló videóját megnézheti, ha ide kattint.