Rekordáron kelt el egy legendás gyémánt

Az aukción elkelt gyémántok és ékszerek esetében rekordot jelentő 71,2 millió dollárért cserélt gazdát a legendás Pink Star gyémánt a Sotheby's aukciósház keddi hongkongi árverésén.

Rekordáron kelt el egy legendás gyémánt
Fotó: NBC News

A rendkívül ritka rózsaszín drágakő leütési árát 60 millió dollárra becsülték. A drágakövet egy hongkongi ékszervállalat, a Chow Tai Fook szerezte meg, amely két másik telefonos licitálóval folytatott harcot a különleges tételért.

A Pink Star az ismert legnagyobb a belül tökéletes, élénk fantázia rózsaszín gyémántok között. 1999-ben bányászta a De Beers társaság Dél-Afrikában. Nyersen 132,5 karátos volt, csiszolás után 59,6 karátos lett. IIa típusú: a természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba - például a Koh-i-Noor gyémánt is.

Az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a szakértők szerint a maga 59,60 karátjával felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik.

A Sotheby's négy évvel ezelőtti genfi aukcióján a mostani rekordösszegnél is többet kínáltak a gyémántért, ám a vevők végül visszaléptek a tranzakciótól. A 2013. novemberi árverésen 83 millió dollárnál csapott le a kalapács, a vevő - többek nevében - Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló volt, de az üzlet végül kútba esett, a drágakő pedig széfbe került.

A rózsaszín gyémántok esetében eddig a Graff Pink tartotta a világrekordot. A 24,78 karátos drágakövet 2010-ben 46,2 millió dollárért adták el Genfben.

Összességében véve pedig a 14,62 karátos Oppenheimer Blue volt a csúcstartó a gyémántok esetében. A "drágakövek drágakövének" is nevezett élénk fantázia kék gyémánt 56,8 millió svájci frankért kelt el 2016 májusában egy genfi árverésen.

(MTI)