Rekordáron, csaknem 29 millió euróért kelt el a legnagyobb, eddig árverésre kínált gyémánt

A legnagyobb, eddig árverésre kínált gyémánt rekordáron, 28,7 millió euróért kelt el a kedd esti genfi ékszeraukción.

Rekordáron, csaknem 29 millió euróért kelt el a legnagyobb, eddig árverésre kínált gyémánt
Fotó: Christie's

A vétellel új világrekord született, tiszta fehér, makulátlan gyémántért soha még ennyit nem fizettek árverésen - közölte az AFP-vel Rahul Kadakia, a Christie's szakértője.

A vevőt egyelőre nem nevezték meg.

A tiszta fehér, majdnem dominóméretű, 163,41 karátos, smaragdcsiszolású gyémántot, a Creation 1-et a genfi székhelyű De Grisogono luxusékszerház bocsátotta árverésre.

A hatalmas ékkő egy aszimmetrikus nyakláncon függ, melynek láncát a bal oldalon 18 smaragdcsiszolású gyémánt, a jobb oldalon két sor körteformájú smaragd ékesíti.

Az ékszert világ körüli bemutatóútra vitték a Christie's Magnificent Jewels című árverése előtt másfél hónappal.

A hatalmas gyémántot egy 404 karátos, hét centiméteres nyersgyémántból csiszolták, melyet tavaly februárban felfedeztek fel az angolai Lulo bányában. A 4th Fevereiro elnevezésű kő az Angolában talált legnagyobb, a világon valaha fellelt 27. legnagyobb nyers fehér gyémánt.

A De Grisogono alapítója, Fawaz Gruosi vásárolta fel, Antwerpenben vizsgáltatta meg, majd New Yorkban csiszolta a mai formájára tíz specialista 11 hónap alatt.

A Christie's árverésén elkelt a francia királyi korona egykori éke, a több mint 300 éves a Le Grand Mazarin nevű, 19,07 karátos halványrózsaszín gyémánt is, melyet XIV. Lajos kapott ajándékba 1661-ben, ezután majdnem minden francia uralkodó koronáját díszítette.

A drágakőért 12,3 millió eurót fizetett a győztes licitáló, akit szintén nem neveztek meg.

A keddi volt a második alkalom, hogy a Le Grand Mazarinre licitálni lehetett. Először 130 éve, 1887-ben árverezték el más francia koronaékszerekkel együtt, miután III. Napóleon és felesége a birodalom összeomlása után, 1871-ben Angliába menekült, ékszereiket maguk után hagyva.

A Le Grand Mazarin nyersanyagát az indiai Golkonda bányában fedezték fel, ahonnan olyan világhírű drágakövek származnak, mint a Koh-i-noor.

(MTI)