Reagált a brit királyi család Harry és Meghan interjújára

A Buckingham-palota rövid közleményében tudatta, hogy a brit királyi család aggasztónak tartja azokat a problémákat, különösen a rasszizmussal kapcsolatos felvetéseket, amelyekről a sussexi hercegi házaspár, Harry és Meghan beszélt a velük készített televíziós interjúban.

Reagált a brit királyi család Harry és Meghan interjújára
Fotó: Fox News/AP

A nyilatkozat utalást tesz ugyanakkor arra, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan az interjú során elmondott.

A hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan hercegnő kijelentette:

még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Meghan Markle személyében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott három bekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz:

bár "egyes visszaemlékezések módosulhatnak", a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi.

Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta.

A nyilatkozatban szereplő angol félmondatnak - "recollections may vary" - ráadásul lehetséges egy olyan értelmezése is, hogy a történtekre nem feltétlenül emlékszik mindenki egyformán.

Az egész királyi család szomorúsággal értesült arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt Harry és Meghan számára.

Az interjúban említett problémák, különösen azok, amelyek a rasszizmushoz kötődő kérdéseket vetettek fel, aggodalomra adnak okot, és ezekkel a királyi család foglalkozni fog, de bizalmas jelleggel - áll a közleményben.

A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy

Harry, Meghan és Archie mindig is a királyi család nagyon szeretett tagja lesz.

A házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. 

Harry szerint a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége Amerikába költözött.

Az interjút Nagy-Britanniában az ITV kereskedelmi tévétársaság tűzte műsorra hétfő este. A programot több mint 11 millióan nézték.

Az ITV Good Morning Britain című hírmagazinjának nemzetközileg ismert műsorvezetője, Piers Morgan azonban kedden bejelentette, hogy hat év után távozik a program éléről, miután kétségbe vonta a sussexi hercegnő által elmondottakat, és ez rendkívüli felháborodást kavart.

Morgan a műsorban azt mondta, hogy

a hercegnő egyetlen szavát sem hiszi el, még azt sem hinné el neki, ha az időjárási előrejelzést olvasná fel.

Piers Morgan ezen alaposan össze is veszett a keddi műsorban az ITV meteorológusával, és a vita hevében egy időre ki is rohant a stúdióból. 

Morgan a Twitteren reagált a távozására:

Hétfőn azt mondtam, nem hiszek Meghan Markle-nek az alapján, amit az Oprah-interjúban mondott. Volt időm gondolkodni azóta az elhangzottakon, és még mindig nem hiszek neki. Ha te igen, az is teljesen oké. A szólásszabadság egy olyan hegy, amelyen szívesen meghalnék. Köszönöm a szeretetet, ahogy a gyűlöletet is. Most még több időt tudok saját gondolataimnak szentelni.

A műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelet (Ofcom) kedden közölte, hogy Piers Morgan megjegyzése miatt több mint 41 ezer panaszbejelentés érkezett a nézőktől; ez negyedszázados rekord.

MTI/24.hu