Rátaláltak a világ legcsendesebb helyére, ahol olyannyira nincs zaj, hogy az ember még a saját szívdobbanását is hallja (FOTÓK+VIDEÓ)

Létezik egy hely a világon, ami igazi békét áraszt. Nincs nagyvárosi nyüzsgés, nincsenek tömegek, csak a teljes nyugalom. De most ez a hely nagy veszélyben van - írja az Obkec.

Rátaláltak a világ legcsendesebb helyére, ahol olyannyira nincs zaj, hogy az ember még a saját szívdobbanását is hallja (FOTÓK+VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A tudósok szerint a hawaii Maui szigetén található Haleakalā kráter a bolygó legcsendesebb helye – írja az IFLScience portál.

Egy alvó vulkán tetején van, amely a sziget szárazföldi részének körülbelül 75 százalékát borítja. A hang intenzitása a hatalmas üregben olyan alacsony, hogy a látogatók állítólag hallják saját szívverésüket.

Nem tudni biztosan, hogy valóban ez a hely a legcsendesebb a világon, de számos egyedi funkcióval büszkélkedhet.

A kráter mélysége segít kizárni a szelet, míg a száraz táj nagyrészt nélkülözi a növényzet suhogását és a zajos élővilágot.

A kráter zajszintje tíz decibelre is lecsökkenhet. Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának tanulmánya azonban magasabb hangerőről számol be, az üreg belsejében az átlagos hangértékek 35 decibel körül mozognak.

A Haleakalā Nemzeti Parkot a legtöbb más érintetlen természeti látnivalóhoz hasonlóan egyre inkább fenyegeti az emberi zaj. Még 2013-ban egy, a kráteren kívül végzett hangfigyelő vizsgálat kimutatta, hogy az esetek 28,6 százalékában helikopterhangokat lehetett hallani. Ez a tény a légi turizmus növekvő népszerűségét mutatja a vulkán körül.

Obkec/para