A pénisz 3 centimétert nőtt az elmúlt 30 év során

Egy 1942 és 2021 közötti péniszméretet vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a pénisz átlagos hossza jelentősen megnőtt az elmúlt 30 évben. A kutatók szerint ez nem túl jó hír – írja az Obkec.

A pénisz 3 centimétert nőtt az elmúlt 30 év során
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A kutatásba 55 761 férfi adatait vonták be a világ minden tájáról. A méret az idők során több területen és minden korcsoportban is jelentősen változott. A kutatók hozzátették, hogy az erekcióban lévő pénisz mérete 24 százalékkal nőtt az elmúlt 29 évben

– írja az IFLScience.

Kevesebb mint három évtized alatt 12,3 centiméterről 15,2 centiméterre nőtt. A szerzők kifejtették, hogy összehasonlították a pénisz méretét a férfiak reproduktív egészségének számos változása miatt, amelyeknek az elmúlt években ki voltak téve. Ez például a spermiumok számának csökkenése is.

"Tekintettel a férfiak reproduktív egészségével kapcsolatos más tanulmányokban tapasztalt tendenciákra, azt feltételeztük, hogy a mindannyiunknak kitett környezeti tényezők miatt nagyobb a pénisz rövidülése"

– mondta Michael Eisenberg, a tanulmány vezető szerzője. Kifejtette, hogy ennek a tendenciának az oka lehet, hogy az embert vegyszereknek, növényvédő szereknek vagy a hormonrendszerre ható higiéniai termékeknek van kitéve.

Ezek az endokrin rendszert károsító vegyszerek a környezetünkben és az étrendben találhatók meg.

"Ahogy megváltoztatjuk szervezetünk felépítését, ez kihat a hormonális környezetünkre is. A vegyszereknek való kitettséget tartották annak okának, hogy a fiúk és a lányok hamarabb esnek át a pubertáskoron, ami a nemi szervek fejlődését is befolyásolhatja"

– magyarázta.

Eisenberg felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen növekedés viszonylag rövid idő alatt következett be, és ez nem jelent jót.

Obkec/para