Óvadék ellenében szabadul az őrizetbe vett rapper

Óvadék fejében szerdán szabadulhat a rapper 21 Savage, akit az amerikai bevándorlási hatóságok február elején vettek őrizetbe, mert szerintük illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban.

Óvadék ellenében szabadul az őrizetbe vett rapper
Fotó: AP

A 26 éves rappert, eredeti nevén Shayaa Bin Abraham-Josephet február 2-án vették őrizetbe, mert a bevándorlási hivatal szerint több mint egy évtizede lejárt vízummal élt Amerikában. A hatóság adatai szerint a férfi még 12 évesen, 2005-ben érkezett Angliából Amerikába, egy évvel később lejárt a vízuma, amit azóta sem hosszabbított meg.

Az elmúlt években Atlantában híres rapper lett belőle, legutóbbi albuma, az I Am > I Was a Billboard 200-as lemezlistájának élén debütált. Grammy-díjra is jelölték, és fel is lépett volna a vasárnapi Grammy-gálán, de erre letartóztatása miatt nem volt alkalma.

Ügyvédei szerint Abraham-Joseph hétévesen érkezett Amerikába, 2005-ben egy hónapot valóban Angliában töltött, és onnan érvényes vízummal tért vissza az Egyesült Államokba. A rapper 2017-ben benyújtott egy vízumkérelmet, de ügye még függőben van - fűzték hozzá a rapper jogi képviselői.

A zenészt, akinek februárban is számos fellépése lenne, kilenc napja tartották őrizetben, majd kedden egy atlantai bíróság helyi híradások szerint százezer dolláros óvadék fejében engedélyezte szabadon bocsátását. Mivel a bírói döntés kedden túl későn született meg, ügyvédei szerint a rapper szerdán kerül szabadlábra.

21 Savage ellen a szövetségi bevándorlási bíróságon indult kitoloncolási eljárás. A férfit 2014-ben Georgiában már letartóztatták kábítószer-birtoklás miatt.

A zenész ügyvédje a letartóztatáskor hangsúlyozta, hogy ügyfele szegény sorban élő, hátrányos helyzetű fiatalokat segítő programokban dolgozik, gyakran támogat jótékonysági szervezeteket és sok fiatal példaképének tekinti.

(MTI)