Orrszarvútülkök online árverésén lehet résztvenni

Nagy érdeklődés mellett kezdődött meg orrszarvútülkök első online árverése szerdán a Dél-afrikai Köztársaságban. A vitatott háromnapos aukción 264 tülköt bocsát áruba a világ legnagyobb rinocérosztenyésztője, John Hume.

A tenyésztő 1536 orrszarvút tart Johannesburgtól délkeletre fekvő farmján. Bár a 20. században szinte kihaltak a rinocéroszok Dél-Afrikában, az állam és a magántenyésztők erőfeszítései nyomán az elmúlt évtizedekben nőtt a populációjuk. Az orvvadászat azonban ismét veszélybe sodorta a védett fajt.

A tenyésztő rendszeresen levágja orrszarvúi tülkét, amelyek aztán visszanőnek, így gyűjtött össze mintegy 500 kilogrammnyi tülköt, amelyet most árverésen értékesít. Az ellenzők szerint az ügylet csak tovább ösztönzi a vadorzást. 

Sajtóhírek szerint több ezer licitáló regisztrált az aukcióra, amely technikai okokból kétnapos késéssel indult szerda délben. Az eseményt levezénylő aukciósház, a Van Auctioneers közölte, hogy az eladó képviselői csak az árverés végeztével fogják kommentálni a természetvédő szervezetek által bírált tranzakciót.

A világ orrszarvúállományának 80 százaléka Dél-Afrikában él. A rinocérosztülkökkel való nemzetközi kereskedést egy ENSZ-konvenció tiltja, ami azt jelenti, hogy a Dél-Afrikában legálisan megvásárolt tülköt nem lehet külföldre vinni, így az aukció elvileg kizárólag a hazai piacnak szól.

A dél-afrikai legfelső bíróság az ország két legnagyobb rinocérosztenyésztőjének keresete nyomán tavaly májusban oldotta fel az orrszarvútülök belföldi kereskedelme moratóriumának tilalmát, amelyet 2009-ben vezettek be az orrvadászat visszaszorítására. 

A moratórium ellenzői azzal érveltek, hogy azzal nem lehet elejét venni az orvvadászatnak. Az orrvadászat ellen fellépők szerint viszont Dél-Afrikában nincs belső piac az orrszarvútülökre, és a helyi kereskedelem megnyitása azt eredményezi, hogy illegálisan fogják kicsempészni a tülköket az ázsiai feketepiacokra.

(MTI)