Öngyilkosságra utal, amit családja közölt Aviciiről

Tim Bergling, a múlt pénteken elhunyt holland dj családja újabb közleményt tett közzé, ebben pedig olyan részletek szerepelnek, amelyek Avicii öngyilkosságára utalhatnak - írja a Variety-re hivatkozva az Index.

Öngyilkosságra utal, amit családja közölt Aviciiről
Fotó: AP/SITA

Avicii a családja szerint egy fáradhatatlanul maximalista, keményen dolgozó, törékeny művészlélek volt, és foglalkoztatták az egzisztencializmus kérdései. Hozzáteszik, rettenetes stressz nyomta a vállát, és emiatt fejezte be a turnézást is, maradt volna inkább a zenélésnél, hogy újra megtalálja önmagát.

"Nem folytathatta így tovább, meg akarta találni a lelki békéjét. Tim nem illett abba az üzleti gépezetbe, amelyben végül találta magát. Egy érzékeny srác volt, aki imádta a rajongóit, de kerülte a rivaldafényt" - írták a közleményben.

Aviciit Omán fővárosában, Maszkatban találták holtan múlt pénteken. A 28 éves DJ halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Avicii a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei szcéna legtehetségesebb képviselője volt. Kétszer - a Sunshine és a Levels című számáért - jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Halála előtt pár nappal jelölték a Billboard zenei díjra az Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában.

Avicii korábban akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett, amelyet részben a túlzott alkoholfogyasztás okozott. 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét, ezért sok fellépését lemondta, hogy meggyógyuljon.

A Sziget fesztiválon 2015-ben hatalmas sikerrel lépett fel. 2016-ban abbahagyta a turnézást, de stúdióban továbbra is készített zenét.

A Billboard magazinnak 2016-ban elmondta: "Igen bolond utazás volt ez. Tizenhat évesen kezdtem zenét készíteni, 18 évesen turnézni. Amikor visszanézek az életemre, alig hiszem, hogy mindezt megcsináltam. Bizonyos értelemben életem legjobb időszaka volt. Megfizettem az árát a rengeteg stresszel és idegességgel, de életem legjobb utazása volt".

Zenésztársai világszerte megemlékeztek Aviciiről, akit "zseniként" és "érzékeny, alázatos" emberként írtak le. Calvin Harris skót lemezlovas, énekes, dalszövegíró és producer szerint kollégájának "óriási lelke volt, amelyhez szenvedély és rendkívüli tehetség párosult, és akire még sok minden várt az életben". Diplo amerikai DJ "nemzedéke legjobbjának" nevezte Aviciit.

A svéd DJ halálát követően legnagyobb slágerei újra felkerültek a brit kislemez- és albumlistákra.

(MTI/Index)