Olyasmi történt, ami nagyon ritkán: Az oroszlánfóka letépte a cápa testének egy részét (VIDEÓ)

Minden állatnak megvan a maga helye az élet körforgásában. Egyesek nagyobb ragadozók prédái lesznek, mások viszont növényekkel táplálkoznak - írja az Obkec.

Olyasmi történt, ami nagyon ritkán: Az oroszlánfóka letépte a cápa testének egy részét (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

A közelmúltban azonban olyan felvételek jelentek meg az interneten, amelyek ellentmondanak a szokásos állati ökoszisztémának. Mint arról a DailyMail portál is beszámolt, egy oroszlánfóka, amely általában a cápák zsákmánya, megtámadott ezt a ragadozót, és le is harapta a testének egy részét.

Az eset 2023. október 20-án történt a kaliforniai Monterey-öbölben. A videót Loriannah Hespe tengeri fotós rögzítette, aki észrevette, hogy az oroszlánfóka a felszínre húzta a nagy fehér cápát. A zsákmány és a ragadozó közötti összecsapás azonban hamarosan felerősödött. Az oroszlánfóka azonban kiemelte az ellenfelét a vízből, és leszakította az állkapcsának egy részét, amit később meg is evett.

A szakértők szerint az oroszlánfókák többnyire apró halakat,  heringet, szardíniát, szardellát vagy makrélát esznek, de élvezik a nagyobb ragadozókat is, köztük a rájákat vagy a laposhalat. Chris Lowe tengerbiológus, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora szerint az oroszlánfókák és a cápák találkozása nem olyan ritka.

"Az emberek gyakran nem tudják elképzelni, hogy a tengeri emlősök ilyen ragadozókat esznek"

- mondta.

"Azt hisszük a cápákról, hogy hatalmas és veszélyes állatokat. Igaz, hogy ragadozók, de sok faj esetében ez nem így van"

- mondta Dave Bader, a kaliforniai San Pedro-i Tengeri Emlős Gondozó Központ operatív igazgatója. .

Bader elmagyarázta, hogy sok cápa egy méternél rövidebb, és a legtöbb csak 2,5 méteres.

"Ez azt jelenti, hogy viszonylag kis számuk nagy, és még kisebb százalékuk veszélyes. Csak azért, mert cápáról van szó, még nem jelenti azt, hogy csúcsragadozó"

- tette hozzá.

A szakértőket azonban leginkább az lepte meg, hogy hiába veszítette el a küzdelmet, a ragadozó nem döntött úgy, hogy elúszik.

"Nagyon szokatlan. A cápák gyorsabban tudnak úszni, és mélyebbre merülnek, mint az oroszlánfókák"

- jegyezte meg Bader.

Obkec/para