Ohióban hetente egymillió dolláros nyereményt sorsolnak ki a beoltottak között

Ohio kormányzója egymillió dolláros nyereményjátékkal akarja vonzóbbá tenni az oltakozást.

Ohióban hetente egymillió dolláros nyereményt sorsolnak ki a beoltottak között
-illusztráció- (Fotó: AP)

Mike DeWine kormányzó egy Twitter-bejegyzésben elismerte, egyesek szemében őrültségnek tűnhet az ötlet és kidobott pénznek gondolhatják, de mint kiemelte: az igazi veszteség az, ha valaki úgy veszíti életét a Covid-19 miatt, hogy ez már elkerülhető lett volna, ha beoltatja magát.

DeWine bejelentése szerint a koronavírus elleni vakcina legalább egy dózisával beoltott felnőtt ohiói polgárok közül öt héten át hetente sorsolnak ki egy nyertest, aki egymillió dollárt kap. A 18 éven aluli beoltottak között pedig hetente egy négyéves ohiói közösségi főiskolai ösztöndíjat sorsolnak ki, amely a tanulás költségeit, a kollégiumi díjat és a szükséges tankönyvek árát is fedezi. A nyereményjátékot a pandémia elleni védekezésre szánt alapból finanszírozzák.

Lisa Egbert, az Ohio Állami Orvosi Kamara elnöke közölte, hogy a szervezet támogatja a bejelentést, és egyúttal minden jogosult ohiói lakost arra buzdított, hogy a lehető leghamarabb oltassa be magát.

Szerdáig már 117 millió amerikai, az ország lakosságának több mint egyharmada kapta meg a szükséges védőoltást a koronavírus ellen. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint azonban az oltások üteme lelassult a vakcinákkal kapcsolatos kétkedés és a fertőzöttek csökkenő száma miatt. Az oltást igénylő amerikaiak száma az elmúlt hetekben harmadával csökkent.

Az egyes államok különböző kampányokkal igyekeznek az oltás felvételére ösztönözni a lakosságot. New Jersey és Connecticut például megállapodott a bárokkal és a sörözőkkel, hogy ingyen italt kínálnak az újonnan beoltottaknak. A marylandi állami alkalmazottak pedig száz dollárt kapnak, ha beoltatják magukat.

New York kormányzója, Andrew Cuomo a múlt héten jelentette be, hogy a Mets és a Yankees baseballklubok ingyenjegyet adnak azoknak a szurkolóknak, akik a mérkőzések előtt a parkjaikban veszik fel az oltást.

Közben már egy szerdai közlemény szerint a 12-15 évesek oltása is elkezdődik több amerikai államban a Pfizer/BioNTech-vakcinával.

Ohióban a lakosság 36 százaléka, több mint 4,2 millió ember kapta meg keddig mindkét adag védőoltást, a lakosok 42 százaléka vette fel legalább az első adagot.